Zašto Španci ne pevaju svoju himnu? Uvek ćete ih videti samo kako je pomno slušaju, evo o čemu se radi
Foto: Shutterstock

da li ste znali?

Zašto Španci ne pevaju svoju himnu? Uvek ćete ih videti samo kako je pomno slušaju, evo o čemu se radi

Zanimljivosti -

Tokom ovog leta imali smo prilike da gledamo brojne sportske događaje na kojima su nastupale reprezentacije skoro svih svetskih dražava. Običaj na ovakvim smotrama je da se pušta himna selekcije ili sportiste koji nastupa i gotovo svi oni u glas pevaju svoju himnu. Međutum, to nije slučaj sa Špancima.

Ako ste obratili pažnju, oni uvek samo ponosno stoje slušaju himnu i gledaju u svoju zastavu. U početku je ovaj prizor mnogima privukao pažnju, međutim, otkriveno je o čemu se zapravo radi. Sada je situacija mnogo jasnija.

Španska himna nema reči
Španska himna nema rečifoto: Profimedia

Marcha Real je španska nacionalna himna. Tradicionalno je poznata kao Marcha Granadera ili Marcha Real Española. Nema reči, samo muziku, te je jedna od tri državne himne u sv tu (pored himni Bosne i Hercegovine, San Marina)

Za ovu kompoziciju napisano je nekoliko tekstova, pa je sama himna korišćena uz tekst u više navrata i bilo je više verzija himne. Međutim, bilo je teško pronaći tekst koji bi objedinio zemlju u kojoj vladaju večite tenzije između Katalonaca, Baskijaca i ostatka Španije. Godine 1978. odbačena je poslednja verzija koju je odobrio nacionalistički vođa i general Francisko Franko, a danas se španska himna zvanično izvodi bez teksta.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

00:55

Udala se pevačica za Italijana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track