"Đavolja žaba" bila je najveća i najopasnija na svetu: Imala je ugriz jak poput vučijeg, mogla da proguta čak i bebu dinosaurusa
Đavolja žaba je najopasnija koja je ikada postojala na svetu, Foto: Printscreen YT/PaleoSL

zver

"Đavolja žaba" bila je najveća i najopasnija na svetu: Imala je ugriz jak poput vučijeg, mogla da proguta čak i bebu dinosaurusa

Zanimljivosti -

Tim istraživača je, još davne 2008. godine, tokom jedne od svojih ekspedicija na severozapadu Madagaskara, uspeo da pronađe fosilne ostatke žabe koje je živela pre oko 70 miliona godina.

Prema njihovim navodima, to je bila najopasnija i najagresivnija žaba koja je ikada postojala na planeti Zemlji. Mimo toga što je mogla da naraste do 40 cm u dužinu, karakterisao ju je i ugriz vučije jačine, pa se zbog toga često lovila plen koji je veći od nje.

Ova zver od vodozemca nazvana je "beelzebufo" što u prevodu znači "đavolja žaba", a naučnici tvrde da pored guštera i žaba drugih vrsta, hranila i manjim sisarima i mladuncima dinosaurusa.

"Sa ovako snažnim ugrizom, đavolja žaba mogla je da savlada male i mlade dinosauruse, koji su delili isto okruženje. Upravo njene moćne čeljusti igrale su krucijalnu ulogu u hvatanju plena," ispričao je istraživač Univerziteta u Adelajdu, Mark Džouns, a preneo The Sun.

Takođe je naveo da je đavolja žaba u bliskoj vezi sa izumrlom vrstom "baurubatrachus" iz Brazila, kao i modernom južnoameričkom porodicom žaba "ceratophryidae".

djavolja žaba
foto: Printscreen YT/ PaleoSL

"Njen ugriz definitivno je bio nešto što ni po koju cenu ne biste želeli da osetite," rekao je profesor sa Državnog politehničkog univerziteta Kalifornije, Kristofer Lapin .

Ova vrsta, srećom, više ne postoji ali njeno mesto zauzela je druga džinovska žaba, "conraua goliath" koja se smatra najvećom među ovim vodozemcima, a može se videti u Africi. Ova zver današnjice može da naraste do 30 centimetara u dužini i teška je preko tri kilograma.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

02:37

Čudesna životinja u putopisu Marka Pola

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track