Lečila je celo selo u Hrvatskoj pa je spalili na lomači: Mare je optužena da je sklopila pakt sa Đavolom, a onda ...
Ilustracija, Foto: Profimedia

Još se o njoj govori

Lečila je celo selo u Hrvatskoj pa je spalili na lomači: Mare je optužena da je sklopila pakt sa Đavolom, a onda ...

Zanimljivosti -

Poslednja istarska veštica spaljena je na lomači u Kaštelu Grimani 25. februara 1632. godine u San Vincenti ili danas Svetvinčentu. Marija Radoslovich bila je poznata kao veštica Mare i poput drugih nesretnica tog strašnog vremena nakon groznog mučenja “priznala je svoje grehe” i spaljena usred Kaštel Grimani pred krvožednom masom. Ta travarka iz Svetvinčenta optužena je od svojih sugrađana da je veštica i da je sklopila ugovor sa đavolom. Iako je pomagala sugrađanima i lečila ih svojim travama, jednoglasno su je osudili da gori na lomači.

Poslednja Veštica iz Istre- Ilustracija
Poslednja Veštica iz Istre- Ilustracijafoto: Profimedia

Upravo je ona postala figura u hrvatskoj narodnoj tradiciji, naročito u Istri. Legenda o veštici Mare isprepletena je elementima mračnog folklora i mistike. Prema predaji, Mare je bila žena iz Svetvinčenta koja je navodno imala čarobne moći, što je u to mračno vreme značilo da je sumnjiva ili nepoželjna. Priče govore da je koristila svoje sposobnosti za zaštitu zajednice, ali i za ličnu korist, što je izazvalo sumnju i velik strah među meštanima. U doba kada je inkvizicija bila aktivna i kada su optužbe za veštičarenje bile ozbiljna pretnja, Mare biva optužena za prakse protivne crkvenom zakonu. Nakon što je uhvaćena, prošla je kroz torturu i suđenje, a legenda kaže da su njene poslednje reči bile prepune patnje ali i otpora istovremeno.

Mare je bila poslednja veštica iz Istre
Mare je bila poslednja veštica iz Istrefoto: Profimedia

Njena priča završila je tragično. Međutim, ona ostaje simbol otpora prema nepravdi i snage žene koja se usudila biti drugačija u društvu koje nije razumelo njene darove. Mare je danas često predmet folklornih priča i istraživanja o istoriji veštica i mističnih figura u Hrvatskoj. Prema nekim verzijama Mare nije bila optužena samo za čarobnjaštvo, već je imala ogromno znanje o bilju i lekovima, što je moglo pomoći ljudima iz njenog sela. Baš zbog tih njenih znanja o bilju postala je pretnja od strane svih onih koji su bili skeptični prema nepoznatom. Kada su je vlasti optužile, Mare je, prema predaji bila podvrgnuta neopisivim mukama što je bilo uobičajeno za slučajeve optužbe za veštičarenje. Iako su njeni dani završili tragično na lomači, priča o njoj nastavlja živeti kroz generacije i generacije. Legende o njoj često se prenose usmenom predajom, a njen je lik prisutan i u lokalnim festivalima i kulturnim manifestacijama gde se njena priča koristi kao podsetnik za mistične aspekte prošlosti.

(Kurir.rs/24sata/M.J)

Bonus video:

06:12

OVO JE NAJMOĆNIJA LEKOVITA BILJKA U SRBIJI, A IMA JE NA SVAKOM KORAKU! Travar tvrdi: Pomaže protiv depresije, regeneriše kožu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track