Proklestvo Kenedijevih dovelo je do ogromnih tragedija: Najpoznatiju američku dinastiju proganjale su nesreće, ubistva i misterije
Proklestvo porodice Kenedi, Foto: Printscreen People.com

patili se

Proklestvo Kenedijevih dovelo je do ogromnih tragedija: Najpoznatiju američku dinastiju proganjale su nesreće, ubistva i misterije

Zanimljivosti -

Porodica Kenedijevih, čije ime je sinonim za moć i tragediju, vekovima je nosila teret neobjašnjivih nesreća i gubitaka.

Dinastija Kenedijevih neosporno jedna je od najpoznatijih i najuticajnijih porodica u američkoj istoriji.

Iako su članovi ove porodice postigli neverovatne uspehe, od politike do filantropije, njihova priča obeležena je tragičnim gubicima, skandalima i neobjašnjivim nesrećama.

Ovaj niz tragedija doveo je do pojave izraza "prokletstvo Kenedijevih" – fenomena koji i dan danas intrigira javnost.

Rozmari Kenedi, Porodica Kenedi
foto: Profimedia

Sve je počelo sa Džozefom Kenedijem, patrijarhom porodice koji je imao ambiciozne planove za svoje sinove.

Njegov najstariji sin, Džo Kenedi Junior bio je predodređen za političku karijeru, ali je poginuo u avionskoj nesreći tokom Drugog svetskog rata. Ova tragedija označila je početak niza nesreća koje će kasnije zadesiti porodicu.

Ketlin, kćerka Džozefa i Roze Kenedi, takođe je ubijena u avionskoj nesreći, i to kada je imala 28 godina. Bila je udata za Markija Hartingtona, koji je ubijen na službi u Belgiji samo četiri meseca nakon venčanja.

Najpoznatija tragedija koja je zadesila Kenedijeve dogodila se 22. novembra 1963. godine, kada je predsednik Džon F. Kenedi, drugi sin Džozefa Kenedija, ubijen u Dalasu.

Džon Kenedi
foto: Profimedi a/ Heinz-Jürgen Goettert / AFP

Njegova smrt šokirala je svet i postala jedno od najpoznatijih ubistava u modernoj istoriji. Samo nekoliko godina kasnije, njegov mlađi brat, Robert F. Kenedi, koji je takođe imao političke ambicije, ubijen je u atentatu tokom svoje predsedničke kampanje, 1968. godine.

Međutim, tragedije Kenedijevih nisu se zaustavile na atentatima. Edvard Ted Kenedi, najmlađi brat, bio je uključen u incident na Čapakvidiku 1969. godine, kada je automobil kojim je upravljao sleteo s mosta, što je dovelo do smrti Meri Džo Kopečne.

Iako je Ted preživeo, ovaj incident oskrnavio je njegovu političku karijeru i bacio tamnu senku na porodicu, a još jedan bolni događaj za njega bio je kada je njegov sin Edvard (12) mlađi izgubio nogu zbog raka kostiju.

Džon Kenedi Džunior, Kerolin Beset
foto: Profimedia

I sledeće generacije Kenedijevih nastavile su da doživljavaju tragedije. Džon F. Kenedi Mlađi, sin predsednika Kenedija, poginuo je 1999. godine kada se avion kojim je pilotirao srušio u Atlantski okean. Njegova smrt još jednom je potvrdila mračni niz nesreća koji je pratio ovu porodicu, piše Glossy.

Teorije o "prokletstvu Kenedijevih" variraju od sujeverja do detaljnih teorija zavere. Neki veruju da su tragedije rezultat političkih neprijatelja i zavera, dok drugi smatraju da su u pitanju slučajnosti koje su se, nažalost, prečesto događale ovoj moćnoj porodici.

Ipak, postoji i onaj deo javnosti koji veruje da je reč o nečemu mnogo dubljem, o nekom neobjašnjivom teretu koji je pratio porodicu decenijama.

Bez obzira na to da li verujemo u prokletstva ili ne, ostaje činjenica da je priča o Kenedijevima protkana neverovatnim usponima, ali i dubokim padovima. Njihova sudbina ostaje jedna od najupečatljivijih u istoriji, i dok god postoji interesovanje za ovu porodicu, mit o prokletstvu Kenedijevih nastaviće da živi.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

02:53

ŽELJKA IZ ĆUPRIJE JE JEDNA OD PET ŽENA KOJA JE USPELA DA RODI SA SRCEM NA DESNOJ STRANI! Lekari nisu verovali u OVO ČUDO PRIRODE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track