Rim razmatra ograničavanje pristupa Fontani di Trevi, jednom od svojih najposećenijih spomenika, uoči očekivanog povećanja priliva turista sledeće godine, saopštili su gradski zvaničnici.

Naredne godine Rim će biti domaćin Svete godine ili crkvenog jubileja, katoličkog događaja koji traje čitavu godinu. Očekuje se da će privući oko 32 miliona turista i hodočasnika.

fontana-di-trevi-profimedia0900999072.jpg
Garry F McHarg / Shutterstock Editorial / Profimedia 
Velike gužve ispred Fontane di Trevifoto: Garry F McHarg / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako navode gradski zvaničnici, posete fontani bi zahtevale prethodnu rezervaciju, s tim da bi postojali određeni termini, sa ograničenim brojem ljudi. Ipak, stanovnici Rima bi mogli da pristupe fontani besplatno.

- Za Rimljane razmatramo da pristup bude besplatan, dok bi od ostalih posetilaca tražili simboličan doprinos od jednog ili dva evra - izjavio je rimski savetnik za turizam Alesandro Onorato za list Il Messaggero u četvrtak.

Gradonačelnik Rima, Roberto Gvaltjeri, izjavnio je dan ranije da su mere za smanjenje broja turista "vrlo realna mogućnost" i da će vlasti morati ozbiljno da se pozabave tim problemom.

- Situacija kod Fontane di Trevi postaje tehnički veoma teško upravljiva - rekao je novinarima.

Fontana di Trevi, je jedna od omiljenih turističkih atrakcija, čak i za svetske lidere. Legenda kaže da u nju morate ubaciti novčić kako bi osigurali povratak u Rim.

Sagrađena je 1762. godine i prikazuje Tritone kako vode školjku kočiju boga Okeanusa, simbolizujući temu pripitomljavanja voda. Takođe, na ovoj lokaciji je snimljena i legendarna scena iz filma "La Dolce Vita".

(Kurir.rs/I.M.)