Lekari navode da osobe koje umiru pokazuju jasne znakove da se približava kraj, a telo prolazi kroz niz promena u poslednjim danima života. Ovi simptomi, prema izveštaju LadBible, mogu trajati satima ili čak danima, a najčešće se javljaju kod osoba koje su u terminalnoj fazi bolesti.

shutterstock-2250132269.jpg
Shutterstock 
Pospanost i umor

Stručnjaci tvrde da osobe koje prolaze kroz poslednje dane života obično imaju značajno niži nivo energije nego inače. Često će provoditi više vremena spavajući, a može se desiti da gube svest i vraćaju se u stanje svesti. Takođe, umiruće osobe gube interes za aktivnosti koje su im ranije pričinjavale zadovoljstvo. Osim toga, ove osobe će verovatno trebati pomoć pri obavljanju osnovnih aktivnosti, poput odlaska u toalet i pranja.

Nedostatak želje za jelom i pićem

Kako se kraj približava, digestivni sistem i bubrezi počinju da otkazuju, što otežava unos hrane i pića. Neke osobe postaju previše pospane ili slabe da bi gutale, pa jedenje i pijenje postaju manje važne aktivnosti. Lekari savetuju da, ukoliko vaša voljena osoba odbija hranu ili piće, ne paničite i obavezno se konsultujte sa stručnjacima o mogućim alternativama. Ako pacijent ne može piti vodu, preporučuje se da se usne navlaže kako bi se izbegla suvoća.

Promene u disanju

koma-shutterstock-1543395725.jpg
Shutterstock 
Značajne promene u ritmu disanja često prate poslednje sate života. Uobičajeno je da se javljaju razdoblja plitkog disanja, koja se smenjuju sa dubljim i bržim disanjem. Prema lekarima, ovakvo duboko disanje često može biti praćeno kratkim pauzama pre nego što disanje ponovo počne. Takođe, disanje može postati bučnije, što je posledica nakupljanja sluzi u plućima.

Zbunjenost i halucinacije

Lekovi koji se koriste na kraju života mogu izazvati hemijsku neravnotežu u mozgu, što ponekad dovodi do zbunjenosti i halucinacija. Ovi momenti mogu biti uznemirujući za porodicu i negovatelje, ali medicinski timovi mogu pomoći u prepoznavanju i lečenju osnovnih uzroka, poput bola, problema sa disanjem ili infekcije. Ako se uzrok ne može identifikovati, postoje lekovi koji mogu ublažiti ove simptome i smiriti osobu.

koma-3.jpg
Shutterstock, Ilustracija 
Hladne ruke i stopala

Smanjena cirkulacija u završnoj fazi života može dovesti do toga da ruke i stopala postanu hladni, što je normalan deo procesa umiranja. Kod osoba svetlije puti može se javiti blago plava nijansa kože, a ponekad ruke ili drugi delovi tela mogu blago oteći.

(Kurir.rs/Blic/M.F.)

Bonus video:

kurir televizija "INSULINSKA REZISTENCIJA NIJE BOLEST" Endokrinolog tvrdi: Pouzdano se može dijagnostifikovati pomoću OVOG TESTA