Džon Brauer Minok upisao se u Ginisovu knjigu rekorda kao najteži čovek na svetu. Preminuo je na današnji dan 1983. godine u Americi, a svetski rekord koji je postavio pre više od 40 godina niko nije mogao da obori.

Zdravlje Džona Brauera Minoka dosta je variralo tokom njegovog života. Kada je imao 12 godina, imao je skoro 294 kilograma a kada je imao 22 godine imao je 392 kilograma. Već sa 25 godina je imao 317 kilograma.

dzon-brauer-minoc-foto-youtube-1.jpg
printscreen/youtube/ronbrownstories 
Džon Brauer Minok imao je 635 kilogramafoto: printscreen/youtube/ronbrownstories

Tu se nije zaustavio i do svoje 35. godine imao je neverovatnih 442 kilograma. Tada se otvorila prilika da postavi svetski rekord, koji drži i danas - 635 kilograma.

Jedna stvar koja je bila konzistentna za Džona Brauera Minoka je njegova naglo rastuća težina kako je rastao. Upravo je ovaj marker pomogao lekarima da usput shvate da će on biti veoma, veoma veliki momak, navodi se na sajtu Ginisovih rekorda.

Ko je bio Džon Brauer Minok?

Gospodin Minok je rođen 29. septembra 1941. godine na ostrvu Bejnbridž u Vašingtonu. Amerikanac Džon Brauer Minok imao je teško detinjstvo zbog svoje gojaznosti. Imao je mnogo pregleda kod lekara i opštih zdravstvenih problema. Zbog toga je mnogo vremena provodio u medicinskoj nezi i van nje.

Oženio se ženom po imenu Dženet Minoč 1978. Par je imao dvoje dece. Ono što je fascinantno (između toliko drugih stvari) je da je njegova žena bila veoma sitna i težila je "samo" 50 kilograma.

dzon-brauer-minoc-foto-youtube-2.jpg
printscreen/youtube/ronbrownstories 
Džon Brauer Minok imao je 635 kilogramafoto: printscreen/youtube/ronbrownstories

Zbog toga je oborio i rekord najveće razlike u težini u bračnom paru jer je bio tako težak, a njegova žena tako mala.Postoji iznenađujuće malo više dostupnih informacija o životu ovog čoveka van njegove težine.

Njegova težina bi fluktuirala i to je predstavljalo ogroman pritisak na njegovo zdravlje

Džon Brauer Minok je imao oko 36 godina kada su njegovi zdravstveni problemi postali ozbiljni, ali i komplikacije On je primljen u Univerzitetsku bolnicu u Sijetlu zbog srčane i respiratorne insuficijencije. Bilo je potrebno desetak vatrogasaca i veoma velika i specifična nosila da ga odvedu u bolnicu.

Nije mogao da hoda

Kada je stigao, trebalo mu je 13 članova medicinskog osoblja i bolnički krevet dvostruko širine samo da bi mogao da legne.

Dok je bio u bolnici, njegova ogromna veličina sprečila ga je da bude tačno izmeren. Međutim, lekari koji su radili na njemu procenili su da ima 635 kilograma, a otprilike 400 kilograma je bila tečnost.

Stavili su ga na dijetu od 1.200 kalorija dnevno, jer mu se celo telo gasilo. Tokom 20 meseci, izgubio je oko 420 kilograma, što je najveći ljudski gubitak težine koji je ikada zabeležen.

Nakon što se razveo od supruge, ponovo se ugojio, te je ulazio i izlazio iz bolnice. Ovo je bilo super izazovno, jer je bilo potrebno 13 medicinskog osoblja samo da ga prevrnu da promeni posteljinu. Godine 1981. Minok je ponovo primljen u bolnicu nakon što se njegova težina vratila na preko 430 kilograma.

Džon Brauer Minok je preminuo 23 meseca kasnije, 10. septembra 1983. u 41. godini. U ovom trenutku, on je težio više od 360 kilograma. Nažalost, Džon je iskusio život ugroženog zdravlja kao rezultat njegove jo-jo dijete i uglavnom prekomerne težine.

Imao je dva sina Džona i Džejsona.