Turske serije godinama u Srbiji imaju ogromnu popularnost, a među najgledanijima bila je serija "Sulejman Veličanstveni". U seriji možemo videti repliku istanbulske palate koja je napravljena posebno za snimanja, gde su verno prikazane odaje sultana kao i one u haremu, hodnici, bašta pa čak i kupatilo ili hamam kako su gazvali.

Poznato je koliko su Turci vodili računa o čistoći, pa su kupatila bila bitan deo svake kuće, a samim tim i palate. Palate sultana kao što su Topkapi i Dolmabahče palata se mogu obići u Istanbulu, a s obzirom na to da je sve poskupelo za ulazak ćete morati da odvojite oko 40 evra. Međutim, ono što nije prikazano u serijama i što vam ne pokazuju ni prilikom posete palatama jeste toalet.

Na internetu postoje slike toaleta u Topkapi palati gde su vekovima bili smešteni sultan i njegova mnogobrojna porodica i sluge. Toalet veoma podseća na nekadašnji takozvani poljski WC u Srbiji u kom se nalazio "čučavac".

Ono što je specifično za toalete u palatama je to da su bili obloženi mermerom kao i da se odmah pored nužnika nalazila česma da bi se higijena održavala na visokom nivou.

Ovakav tip toaleta je u Turskoj i dalje čest i naziva se "alaturka". Alaturka WC su tradicionalni turski toaleti. Od korisnika zahtevaju da čučnu iznad rupe u zemlji. Dizajn naglašava minimalni kontakt s površinom WC otvora, što se prema lokalnim standardima smatra higijenskijim.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

Kurir televizija "Turska je videla svoju priliku da unovči nešto jeftino" Ninković o seriji koja glorifikuje Orića: Ni Bošnjaci nisu oduševljeni