Popularnu zimnicu svi prave i rado jedu, a da li znate šta znači turšija?

Reč turšija je u srpski jezik ušla preko turskog, te je od "turşu" izvedeno "turši", a označava ukiseljeno povrće ili voće uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koji podstiču fermentaciju.

koceljeva-6.jpg
Youtube Printscreen 
turšijafoto: Youtube Printscreen

Najčešće se za turšiju koriste paprike, krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol. Povrće, kao što već znate, se slaže u velike staklene tegle i preliva rastvorom vode i soli, a za neke vrste se dodaje i malo esencije.

Deo je balkanske i bliskoistočne kuhinje, uglavnom se služi kao meze ili predjelo, odnosno kao salata, a zanimljivo je da u Turskoj postoje čak i posebni lokali koji služe samo turšiju, piše N Portal.

koceljeva-4.jpg
Youtube Printscreen 
turšija na pijačnoj tezgifoto: Youtube Printscreen

Recept za turšiju:

Povrće dobro operite i isecite po želji. Krastavac (kornišone) ostavite u komadu. U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu. Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a on štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti). U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran. Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana.

Sastojci:

  1. 2 kg karfiola
  2. 2 kg paprika
  3. 2 kg šargarepa
  4. 2 kg kornišona
  5. 2 kg zelenog paradajza
  6. 2-3 ljute papričice
  7. 1 veza peršuna
  8. 1 veza celera
  9. biber u zrnu
  10. 10 l vode
  11. 500 g soli
  12. 250 g šećera
  13. 200 ml esencije
  14. 10 g vinobrana
  15. 10 g konzervansa

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

Kurir televizija REKA MORAVA JE DOBILA IME PO SLOVENSKOJ BOGINJI! Značenje njenog imena će vas ŠOKIRATI, i dan danas uteruje strah u kosti