Patrijarh Pavle rođen je na Dan Usekovanija glave Svetog Jovana Krstitelja, 11. septembra 1914. godine.

U njegovu čast na RTV 1 večeras će biti prikazana emisija "Plavi plamen" u 22.40, koja predstavlja svojevrsne posvete jednom od najvoljenijih poglavara Srpske crkve.

Rođen je kao Gojko Stojčević. Rano je ostao bez roditelja - otac je otišao na rad u SAD, tamo je dobio tuberkulozu i "vratio se kući da umre" kad je dečaku bilo tri godine, a isto se ubrzo dogodilo i s majkom.

Odrastao je sa tetkom. Shvativši da je dete "veoma slabo", poštedela ga je seoskih poslova i tako mu omogućila da se školuje.

gojkostojcev830x0.jpg
RTV Promo 
Patrijarh Pavle kao studentfoto: RTV Promo

Iz veronauke je imao tanku dvojiku, a uz porodicu se na kraju odlučio da studira Bogoslviju. Na fotografijama iz studentskih dana bi ga malo ko prepoznao. Patrijarh Pavle nije imao prepoznatljivu bradu, ali mu je pogled ostao isti.

Posle Tuzle i Sarajeva, tokom Drugog svetskog rata dolazi u Beograd, gde najprije radi na građevini, a potom zbog slabog zdravlja, počinje svoj monaški život.

On počinje s monaškim životom u manastiru Svete Trojice u Ovčaru i ujedno radi kao veroučitelj deci izbeglicama u Banji Koviljači. Izvesno vreme proveo je u manastiru Vujan. Zamonašen je u manastiru Blagoveštenju 1946. godine, kada je unapređen u čin jerođakona.

(Kurir.rs/I.M.)