Društvenim mrežama ponovno se širi matematički zadatak iz 2021. godine koji je navodno postavljen na intervjuu za upis na Univerzitet Harvard. Zadatak pored kog je stavljena naznaka da ne može da ga reši 95 posto ljudi zbunio je mnoge, a sudeći prema komentarima, i dan danas se muče sa tačnim odgovorom.

"Sedam muškaraca ima sedam žena. Svaki muškarac i svaka žena imaju sedmoro dece. Koji je ukupan broj ljudi?", glasi zadatak.

Odgovori korisnika su različiti i variraju od 21 pa sve do 448.

"Ovo je igra reči," komentarisala je jedna osoba.

"Postoji nekoliko odgovora i nijedan nije pogrešan," dodala je druga.

"Ovo je dvosmisleno pitanje što je, pretpostavljam, i poenta zadatka," napisala je treća osoba i pritom pogodila da je reč o pitanju sa dva tačna odgovora.

Naime, ako svaki muškarac ima jednu ženu, tačan odgovor je 63 (pretpostavimo da postoji sedam parova, odnosno sedam muškaraca i sedam žena, dakle 14 ljudi. Svaki par ima sedmoro dece, tako da je to ukupno 49. dece plus 14 odraslih, dakle ukupno 63), piše Index.

Međutim, ako svaki muškarac ima sedam žena, odgovor je 392 (ako svaka od 49 žena ima sedmoro dece, to je 343, a ako svaki muškarac ima sedmoro dece, to je 49, što je jednako 392)..

Za koji odgovor biste se vi opredelili?

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

Kurir TV POGLEDAJTE KOJI ZADATAK IMAJU UČESNICI NAJMODERNIJEG TAKMIČENJA TALENATA NA BALKANU: Spojili nespojivo uz NEOČEKIVANOG KOREOGRAFA