Najveći srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla preminuo je u Njujorku na Božić 1943. godine. Imao je 87 godina i umro je u snu, od posledica koronarne tromboze u svom apartmanu na 33. spratu hotela „Njujorker“. Uprkos velikom doprinosu nauci i tehnologiji, Tesla je umro siromašan i gotovo bez ikakvog društvenog kontakta. Razlozi za njegovu nesrećno završenu karijeru i život su prilično složeni.

profimedia0332045951.jpg
akg-images / akg-images / Profimedia 

Nikola Tesla je bio neverovatno talentovan pronalazač čiji su radovi oblikovali modernu električnu energiju i komunikacije. Međutim, mnoge njegove ideje i pronalasci, uključujući revolucionarne projekte kao što je bežični prenos energije, nisu komercijalizovani na način na koji je on zamislio. Tesla je često radio na projektima ne vodeći računa o finansijskoj nadoknadi, a njegove ambicije su ponekad prevazilazile njegova finansijska sredstva.

Jedan od razloga njegove finansijske nesreće bio je njegov način života. Tesla je bio poznat po tome što je živeo u luksuznim hotelima, često se selio iz jednog u drugi.

Njegova nesposobnost da upravlja svojim ličnim finansijama i sklonost ka luksuznom životu, uprkos skromnim prihodima, dodatno su doprineli njegovom osiromašenju. Tesla je takođe imao tendenciju da investira u projekte koje nije mogao u potpunosti finansijski da pokrije, što je dodatno pogoršalo njegovu novčanu situaciju.

Pored toga, Tesla je imao veoma neobičan način života i lične navike koje su uključivale duge periode izolacije, što je možda dodatno uticalo na njegovu finansijsku situaciju. S obzirom na to da je bio okružen brojnim poslovnim prilikama i ponudama koje je ili odbio ili nije uspeo da iskoristi, njegova nedavna istorija nije bila u skladu sa njegovim ranijim uspesima.

Na kraju, dok je Tesla ostavio neizbrisiv trag u naučnom svetu i šire, njegova lična istorija takođe otkriva priču o lošem upravljanju finansijama i rasipničkom načinu života. Njegov rad i doprinos čovečanstvu su neprocenjivi, ali njegova životna priča služi i kao podsetnik na složenost i izazove koje donosi genijalnost.

(Kurir.rs/Klik/M.F.)

Bonus video:

kurir televizija TESLA U IZGORELOJ LABORATORIJI NAPRAVIO NAJVAŽNIJE STVARI ZA ČOVEČANSTVO?! Naučni centar ima zanimljiv zaštitni znak