Ljubav često ne bira ni mesto ni vreme. Nekada srodne duše možemo pronaći u osobama koje nismo mi slutili da nam mogu biti bliski u ovom smislu.

Tako je jedan mladić osetio snažne emocije prema devojci koja je njegova porodična kuma. Zbog situacije u kojoj se našao, obratio se svešteniku za svet.

profimedia0667053473.jpg
tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia Muškarac se našao u velikoj dilemi pa se obratio svešteniku

"Nisam siguran da li ulaziti u to ili ne. Kod mojih roditelja imam negativan odgovor. Tačnije se radi o devojci čije je roditelje moj otac venčao (tj bio im kum) , venčanje nije održano u crkvi već samo u opstini. Pitanje je jasno da li mi možemo da budemo u vezi bez toga da se ogrešimo o Boga?", upitao je sveštenika na sajtu Svetosavlje jedan mladić koji se predstavlja kao Marko.

Svešenik mu je dao opširan odgovor na dilemu u kojo se našao. Ovakvom odogovru se sigurno ni sam nije nadao.

shutterstock-1711062136.jpg
Shutterstock Sveštenik mu je dao opštiran odgovor

"Dragi brate, Svedoci, kumovi na venčanju u crkvi, ne ulaze sa mladencima u duhovno srodstvo. Ovo srodstvo počinje tek sa krštenjem. Znači, da je Tvoj otac bio kum na venčanju i u crkvi (a ne samo u opštini) roditeljima devojke sa kojom Ti želiš da se zabavljaš, vas dvoje bi slobodno mogli stupiti u crkveni brak, jer niste niukakvom srodstvu. Druga je stvar, da su ti roditelji pozvali Tvoga oca da kumuje i na krštenju svoga deteta, onda bi vas dvoje bili u drugom stepenu duhovnog srodstva, kao da ste brat i sestra. Ti si telesni sin svoga oca, a ona bi bila duhovno čedo njegovo. Ponavljam, vas dvoje nemate nikakve smetnje za stupanje u hrišćanski brak, razume se, ako među vama postoji iskrena ljubav i želja za zajedničkim životom", poručio je otac Dušan.

(Kurir.rs/M.J)

 BONUS VIDEO:

tiktok/dontomolukac O abortusu sveštenik i severini