U Beogradu se neretko dešava da pojedine ulice promene imena. Za starosedeoce to može biti problem jer su jednostavno navikli na stara, dugogodišnja. Neke od ulica imaju imena po piscima, glumcima, vojskovođama ali i drugim ličnostima koje su kroz istoriju bile važne za Srbiju, ali i sam glavni grad. 

Međutim, čak i pored toga, pojedina imena su nekima nedoukučiva enigma. Jedno od njih je i Baba Višnjina ulica . Nalazi se na Vračaru, u Beogradu. Prostire se od Krunske do Makenzijeve ulice i seče Njegoševu ulicu. Moglo bi se reći da je jedna od centralnih gradskih ulica. Ali po kojoj ženi, junakinji je ona zapravo dobila ime?

knez-milos.jpg
Kurir, Arhiva Baba Višnjina ulica dobila je ime po majci kneza Miloša Obrenovića

Baba Višnjina ulica je dobila ime po Višnji Urošević, poznatijoj pod imenom Baba Višnja, majci Miloša Obrenovića. Višnja Urošević rođena je u Donjoj Trepči kod Čačka, a umrla u manastiru Vraćevšnica 1819. godine, gde joj je Miloš podigao spomenik. Kralj Aleksandar Obrenović je, u znak sećanja na svoju čukunbabu, jednoj ulici u blizini današnje Pijace Kalenić 1900. godine dao naziv Baba Višnjina ulica.

hram-2--shutter.jpg
Shutterstock Baba Višnjina ulica nalazi se na Vračaru u Beogradu

Baba Višnja je bila majka kneza Miloša. Višnja Urošević je bila u braku sa izvesnim Obrenom Martinovićem. Sa njim je imala dva sina Jakova i Milana. Nakon toga se preudala za Teodora Martinovića sa kojim je dobila još jedno muško dete Miloša Teodorovića. Kasnije je Miloš uzeo prezime svoje polubraće i postao Obrenović. Tako da je ova čuvena baba rodonačelnik familije Obrenović.

(Kurir.rs/M.J)

BONUS VIDEO:

Kurir Avalski toranj i Kula Beograd u bojama francuske zastave