Manastir Ostrog je pripijen uz ogromnu kamenu gromadu brda Ostrog u Bjelopavlicima, iznad doline Zete. Od raskršća u Bogetićima, 15 kilometara od Danilovgrada, na putu za Nikšić, uzak, krivudavi put, u dužini od nekoliko kilometara vodi do donjeg, a zatim 77 stepenika kroz šumu do gornjeg manastira, najimpresivnijeg dela tog svetilišta. Manastir je 1666. godine podigao mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović, kasnije nazvan sveti Vasilije Ostroški.

ostrog.jpg
Shutterstock Manastir je 1666. godine podigao mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović, kasnije nazvan sveti Vasilije Ostroški.

Prema nekim procenama Ostrog godišnje poseti oko 600.000 vernika. Po legendi, Sveti Vasilije svake noći obilazi manastir, pa monasi ujutro zatiču crne tragove na čarapama svetitelja. Zato verujući narod koji kreće put Ostroga često, pored ulja i vina, na dar svecu nosi i štrikane vunene čarape. Vernici takođe donose stvari bliskih ljudi koji ne mogu da posete svetinju, ostavljaju ih da prenoće pored kivota, a onda ih nose dragim ljudim.

Prilikom odlaska sa Ostroga ovo morate znati

ostrog2.jpg
Shutterstock Manastir Ostrog

Postoji staro pravilo koje se poštuje u narodu i koje glasi da sa Ostroga ne smete ništa da uzmete iz manastira, čak ni kamen i cvet. Vernici mogu u manastirskoj prodavnici da uzmu osveštanu vodu i ulje iz kandila.

U manastiru postoji konak kako u donjem tako i gornjem manastiru, ali su u njima često sva mesta zauzeta. Baš zbog toga veliki broj vernika spava napolju ispred manastira i za sve njih su obezbeđena ćebad. Iskustvo mnogih vernika pokazuje da spavanje pod otvorenim nebom na Ostrogu je zaista posebno.

Takođe, postoji verovanje da ne treba pričati da ćete posetiti manastir, a onda da ne odete, već da se u svetinju ide iznenada i bez velikog plana, odnosno kako se veruje - "kada vas Sveti Vasilije pozove".

(Kurir/M.J)

 BONUS VIDEO:

Kurir televizija LEGENDE KOJE SU VEZANE ZA ŠID! Manastir Privina Glava je ovako dobio ime? Kurir TV u obilasku najvećih misterija Srbije