Većina nas smatra se srećnicima ako doživi 80. godine bez većih zdravstvenih problema, ali za jedan stariji par iz Kanade, optimalna telesna forma u zlatnim godinama predstavlja njihovu svakodnevicu.

Deka i baka bivšeg kanadskog ragbiste Fila Mekenzija postali su prava senzacija na društvenim mrežama, zahvaljujući izuzetnoj fizičkoj spremnosti u dobi od 80 i 84 godine, piše Daily Mail.

Njihove neverovatne fitnes rutine, koje Mekenzi redovno deli na Instagramu i TikToku, oduševljavaju milione ljudi širom sveta. Sa gotovo 500.000 pratilaca na Instagramu i preko 870.000 na TikToku, Mekenzi impresionira gledaoce objavama koje prikazuju njegovogdedu kako diže tegove i radi 500 sklekova čak tri puta dnevno – što je podvig koji bi mnogi ljudi, čak i u tridesetima, teško ostvarili.

Osim dede, Mekenzijev sadržaj često uključuje i njegovu baku koja redovno hoda, vodi računa o ishrani i spavanju, pa uživa u aktivnom životu punom energije i vitalnosti. U jednom od svojih videa, Fil ističe kako su raspored spavanja, svakodnevno hodanje i izbegavanje prerađene hrane ključni faktori koji omogućavaju njegovoj baki da vodi "najpuniji i najsposobniji" život, čak i u osamdesetima.

"Njena energija i snaga su neverovatni. Skakanje na stepenice visine 50 cm u japankama sa 80 godina nešto je što inspiriše svakoga ko je vidi," dodaje Mekenzi.

Ovaj neobičan par dokazuje da starost ne mora biti sinonim za slabost ili telesnu nemoć. Fil naglašava da je tajna uspeha njegovih deke i bake u doslednosti:

"Moj deda se oduvek usredotočavao na trening snage. Do danas diže tegove i praktikuje restrikciju kalorija."

Prema njegovim rečima, smanjenje unosa kalorija i vežbanje ne samo da pridonose zdravlju, već mogu produžiti životni vek i poboljšati kvalitet života.

Iako smanjenje kalorija može zvučati kontroverzno, neki stručnjaci smatraju da kontrola unosa hrane usporava biološko starenje i poboljšava metaboličko zdravlje. Međutim, ovaj pristup nije prošao bez kritika, jer se ograničavanje kalorija povezuje i s potencijalnim rizicima poput nedostatka hranjivih materija i umora. Ali, ovi deka i baka svojim primerom pokazuju da, uz disciplinu i balansiran pristup, vežbanje i pravilna ishrana mogu doneti dugoročne koristi.

(Kurir.rs/Večernji/J.M.)

 Bonus video:

Instagram/jenniferaniston Vežbanje Dženifer Aniston