Doktorand medicine na Harvardu dr Nik Noric pojeo je 720 jaja za mesec dana čisto da vidi šta će da se desi a onda zaključio da se desilo upravo suprotno onome što su mu oduvek govorili.

Na fotografiji koja je uz njegovu objavljena na tekstu koji je izašao u britanskom Dejli mejlu, vidi se više od 40 velikih kartona - pakovanja jaja koje je pojeo tokom svog jednomesečnog jaje-eksperimenta (eggs-periment).

Zaključak koji je izveo na osnovu merenja pre i posle nije mogao niti da očekuje niti da pretpostavi - nivo holesterola u njegovoj krvi je pao?!

Jaja se, inače, navodi list, smatraju superhranom među redovnim vežbačima. Međutim, ako svog lekara pitate nešto na temu jaja u ishrani, reći će vam da podižu nivo holesterola u krvi i uzrokuju probleme sa srcem.  

jaja 3.jpg
Youtube Printscreen 

Jaja su, dodaje list, decenijama demonizovana jer su njihova žumanca bogata holesterolom, masnom supstancom koja podiže i oštećuje krvne sudove koji srce direktno snabdevaju krvlju.

Međutim, najnovija istraživanja poslednjih godina pokazuju mali direktan uticaj na nivo supstance koja se nagomilava. Upravo je to bila ideja eksperimenta dr Nika koji je želeo da vidi šta će da se desi sa njegovim holesterolom. Ono što je zaključio i što su pokazala merenja bilo je suprotno verovanju mnogih eksperata - njegov nivo holesterola se suprotno očekivanom smanjio. Barem, on tako tvrdi.

Štaviše, on kaže da je jeo 24 jaja dnevno a da se njegov nivo lošeg holesterola - LDL smanjio za 18 procenata. Ovaj tip holesterola smatra se lošim jer se smatra da stvara plak u arterijama čime se povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Dr Nik Noric ima doktorat iz oblasti metabolizma ljudskog mozga na Univerzitetu Oksford a trenutno dovršava i doktorat na Harvardu.

On je objavio i video na Jutjubu u kojem je pokušao da dokaže da jaja ne podižu holesterol.

Tim povodom on je rekao i sledeće: "Pošao sam od hipoteze da jedenjem 720 jaja mesečno, od kog samo jedno sadrži 133,200mg holesterola, moj nivo te supstance u krvi neće biti povećan - i nije." Štaviše, smanjio se, dodaje on. 

Jaje sadrži 186 mg holesterola. Njime su bogata i crvena mesa kao i školjke.

jaja 4.jpg
Youtube Printscreen 

Prve dve nedelje eksperimenta jeo je i 60 grama ugljenih hidrata svakog dana i upravo tome pripisuje pad holesterola jer je njegovo telo te ugljene hidrate koristilo kao energiju - jeo je i banane, borovnice i smrznute višnje koje je umakao puter od makadamije. On je kazao i da više ugljenih hidrata u ishrani pomaže da se smanji nivo holesterola u organizmu.

Kod ljudi koji ne koriste ili koriste vrlo malo ugljenih hidrata u ishrani nivoi LDL naglo se povećaju jer njihov organizam počinje da sagoreva masti koristeći ih kao energiju umesto ugljenih hidrata.

Ko jede puno ugljenih hidrata, kod njega se događa obrnuto - nivo LDL pada jer osoba odatle crpi energiju.

Mnogi koji su pogledali video želeli su da mu pošalju i poruku a jedna od njih je glasila: Jedem jaja skoro svakog dana svog života, evo već 67 godina, i u dobru i u zlu, nikad ih se nisam odrekao i veoma sam dobrog zdravlja - ništa doktori, ništa lekovi.

Kurir.rs/Daily mail