Pogubljenja su kroz istoriju bila najnormalniji način kažnjavanja za teške zločine, ali neka su bila okrutnija od drugih. Prema mnogim istoričarima, najokrutnije smaknuće u istoriji dogodilo se u 16. veku, za vreme kraljevske dinastije Tjudor u Engleskoj, a glavni protagonista ove priče bio je Ričard Ruz, kuvar Džona Fišera, biskupa od Ročestera. Ono što se njemu dogodilo 1531. godine i danas sablažnjava svet.

Dok je radio u domu svog šefa u Lambetu, Ruz je optužen za trovanje biskupovih gostiju, što je bio ozbiljan zločin. Neko je rekao da jekuvar dodao sumnjiv prah u kašu za goste, kao i u posude za dvojicu prosjaka. Kada su se svi iznenada razboleli, Ruz je pobegao. Iako su biskupovi gosti preživeli, prosjaci su umrli.

Ričard Ruz 1.jpg
Reuters 29 12 2016 

Ruz je brzo uhapšen i odveden u Londonski toranj, gde je bio podvrgnut mučenjima kako bi priznao šta je tačno učinio. Tvrdio da mu je rečeno da doda prah u hranu kao šalu i da nije znao da će to nekoga ubiti.

Ali, kralj Henri VIII doneo je zakon kojim je trovanje proglasio zločinom veleizdaje. 28. februara 1531. godine Henri VIII je obavestio Parlament o zaveri trovanja, pa je Ruz osuđen na smrt na osnovu onoga što je kralj rekao, a ne na osnovu konkretnih dokaza. Kraljeva reč je bila konačna.

Henri je otišao i korak dalje, odlučivši da promeni kaznu za zločin veleizdaje. Standardna praksa za veleizdaju podrazumevala je da kriminalca vuku ulicama kolima, zatim da ga obese, uklone mu genitalije i izvade unutrašnje organe. Međutim, Henri je u slučaju Ruza odlučio da bude malo kreativniji, odlučivši da ga živog skuvaju.

Na dan pogubljenja masa ljudi se okupila u Smitfildu u Londonu. Ruz je doveden pred njih i tri puta je uronjen u ogroman kotao vrele vode, sve dok nije umro. Njegova priča i danas šokira pa na društvenim mrežama izaziva brojne komentare, uključujući i zaključak kako je čovek najokrutnije od svih živih bića na svetu.

(Kurir.rs/Večernji/LADBible/J.M.)

 Bonus video:

Kurir televizija "IMAO SAM SUSRET SA PRAUNUKOM FRANCA FERDINANDA!" Pranećak Gavrila Principa otkrio više o sudbonosnom susretu: Bilo je zanimljivo