Milica koja se na TikTok-u potpisuje kao Milica Dhingra govorila je o tome koliko su je iznenadile kulturološke razlike između Srba i Šveđana, naročito kada vas Šveđani pozovu na večeru ili ručak.

Milica, kao i većina Srba, dobro zna kako stvari kod nas funkcionišu, naročito kada vas neko pozove na ručak ili večeru. Podrazumeva da će se domaćini potruditi oko gozbe, da će biti pića i da ćemo se rastati i dogovoriti novo viđenje uz čuvenu opasku „sledeći put vi dolazite kod nas“. Međutim, kako je ispričala Milica, ovo nije primenjivo u skandinavskim zemljama.

„Ljudi vas pozovu da dođete kod njih na ručak i na kraju vam ispostave račun, ali ručak je bio kod njih kući. Prošle godine jedan bračni par, Šveđani, pozvali su nas na ručak „E, nismo se dugo videli“. Ništa, mi smo tu sedeli, pričali, zezali se. Međutim, završavamo, obuvamo se, uzimamo sakoe, prilazi meni suprug od prijateljice i kaže: „Znaš, ovaj ručak je bio 80 evra, pa eto, ako bismo mogli po pola da ga platimo“, ispričala je Milica i dodala da su ona i dečko doneli piće i grickalice.

trepeza.jpg
Promo 

„Moj šok. To je za mene kulturološki bilo nemoguće, nezamislivo. Međutim, kod njih je to normalno. Ja sam te pozvao, ali prosto delimo troškove i tu nema ničeg čudnog“ i dodaje „U svakom slučaju, veoma zanimljivo iskustvo, životno, da li biste vi platili. I kako biste odreagovali na ovu situaciju? Ja sam zanemela, izvadili smo novac, dali smo i bili u fazonu: „Super, hvala, bilo nam je kul, vidimo se neki drugi put i to je to“.

Svojevremeno je stranica „Love for Geography“ objavila listu zemalja u kojima su najveće i najmanje šanse da će vas ponuditi hranom ako dođete u goste. Na ovoj listi skandinavske zemlje se nalaze na vrhu loših domaćina i šanse su ravne nuli da će vas ponuditi hranom ako vas pozovu u goste.

Kulturološke razlike su toliko velike da sever ne razume jug, istok ne shvata zapad i svi su u čudu kad se sretnu.

(Kurir.rs/Nova/M.F.)

Kurir TV Kada je Švedska, posle 200 godina nezavisnosti ušla u NATO savez: NEŠTO SE DEŠAVA