Akademik i psihijatar Vladeta Jerotić isticao je da su psihosomatske bolesti jedan od ključnih faktora u razboljevanju osobe.

Šta su psihosomatske bolesti?

Kako je Jerotić naveo, one nastaju kada psihološki stres, unutrašnji nemir i konflikti, kao i potisnute emocije naruše balans u organizmu. Dugoročna izloženost ovakvom stanju se na kraju manifestuje kao fizička bolest.

tan2019119-204247387-1.jpg
Tanjug/sava Radovanović 

Često su ove bolesti posledica potiskivanja osećanja poput straha, tuge ili besa, koje osoba nije svesno obradila. Jerotić je verovao da se telo i um nalaze u stalnoj interakciji, te da prelivanje problema iz jedne u drugu sferu neizbežno.

On je naglašavao važnost duhovnog aspekta u borbi protiv bolesti, tvrdeći da mnoge fizičke bolesti ne mogu biti u potpunosti izlečene samo medicinskim tretmanima.

- Ukoliko ne pristupimo isceljenju celovite osobe – njene duše i uma, osim tela – teško ćemo postići trajno izlečenje - govorio je akademik.

Stres i emocionalni faktori


Jedan od ključnih uzroka psihosomatskih bolesti, prema Jerotiću, je stres. U današnjem svetu je nemoguće izbeći stres. Ukoliko se ne akumulira na adekvatan način, on postaje okidač za mnoge ozbiljnije zdravstvene probeleme. 

1340919-134789betamilosmiskovls-edit-copy.jpg
Beta/Miloš Miškov 

Posebno je naglašavao uticaj dugotrajnog stresa na zdravlje, koji se ne obražuje zbog ubrzanog tempa života. Taj nagomilani stres, kako je objašnjavao Jerotić, vodi do bolesti poput hipertenzije, srčanih oboljenja, a u najgorim slučajevima čak i raka.

On je isticao da emocije poput anksioznosti, osećaja bespomoćnosti ili stalnog nezadovoljstva mogu oslabiti imunološki sistem, čineći telo podložnijim različitim infekcijama, od najjednostavnijih, poput gripa, do najtežih oboljenja.

- Imunološki sistem se zvanično zove u celom svetu psiho-neuro-endokrino-imunološki. Psiho – prvo psiha! Pa onda nervni sistem, centralni, periferni, vegetativni. Pa endokrine žlezde čuvene, koje su vrlo komplikovane i jako zanimljive… Baš veza sa psihom endokrinih žlezda. Gotovo uvek je bolest štitnjače na psihičkoj osnovi - istakao je on.

Gde je lek?

vladeta-jerotic.jpg
Promo/SANU 

Po akademiku, vera i duhovnost su bile osnovni alati u procesu samoisceljenja. On je često naglašavao koliko su duhovne prakse, molitva i meditacija bitne u lečenju duše odnosno uma.

- Bez vere, nade i ljubavi, telo neće pronaći put do ozdravljenja - govorio je.

(Kurir.rs/I.M.)