Novopečeni roditelji od prvog dana susreću se se brojnim nepoznanicama. Tokom vremena  stvari ne postaju mnogo lakše, barem do prve godine deteta. U tom periodu obično se odluče da uz rođendan obeleže i krštenje deteta

Kako je danas postalo i uobičajeno da partneri žive u vanbračnoj zajednici pre dobijanja dece, jedan mladić se našao u dilemi da li Crkva odobrava krštenje dece u ovakvim zajednicama. On se obratio crkvenjaku kako bi mu pomogao da razonetne svoju dilemu:

shutterstock-1711062136.jpg
Shutterstock 

"Pomaže Bog. Da li se novorođeno dete može krstiti ako mu roditelji žive u vanbračnoj zajednici, to jest da li će sveštenici prihvatiti dete da krste, a roditelji će se naknadno venčati u Crkvi?" upitao je jedan muškarac koji se našao u nedoumici.

Ubrzo je dobio odgovor koji nije ni naslutio. Zapravo, mnogi nisu ni znali da za krštenje deteta roditelji nisu čak ni potrebi da prisustvuju jer je kum duhovni otac.

beba.jpg
Shutterstock 

"Da, to je jedan od najgorih mogućih načina da se i roditelji nateraju da se venčaju. To nema veze sa krštenjem! Čuo sam i sam da to neki uslovljavaju. Eto zbog raznih mogućih principa treba dete da ostane nekršteno?! Dete ima svoje neprikosnoveno pravo preko svog kuma da se krsti. U stvari, za krštenje deteta uopšte nisu potrebni roditelji. Najprostije zato što oni nikako ne učestvuju u Svetoj tajni krštenja nego su samo posmatrači. Tu je najbitniji kum kao duhovni otac i kuma kao duhovna majka, i oni bi morali da ispunjavaju sve kanonske uslove za krštenje deteta. Bračni status roditelja nema nikakve veze sa krštenjem njihovog deteta", otac Ljuba je poručio u forumu na sajtu Svetosavlje.

(Kurir.rs/M.J)

Mondo/Dušan Volaš Crkva brvnara Prijedor