Smrt članova porodice jedan je od najtežih trenutaka u životu i veliki broj ljudi ima potrebu da ispoštuje običaje koji postoje vezano za davanje sedam dana, 40 dana, šest meseci i godinu dana. Verski analitičar Draško Đenović objasnio je za portal Mondo kad se tačno daju navedeni dani.

"Sedam i 40 dana se obeležavaju kad se navrši sedam, odnosno 40 dana, a dani se broje u zavisnosti od toga da li je osoba preminula pre 16 časova ili posle. U principu to ide od sumraka i zato se kaže i bi veče i bi jutro jer kad gledamo stvaranje, na početku Svetog pisma, dan se računa od večeri i završava se sa smrkavanjem. Tad počinje novi dan. Znači, dan nije počinjao u ponoć kao sad", započeo je.

slika-jkp-pogrebno-1.jpg
JKP Pogrebne usluge 

Istakao je da za sedam i 40 dana ne gledamo strogo datume, već da li je osoba preminula pre ili posle 16 časova jer novi dan počinje od zalaska sunca.

"Što se tiče šest meseci i godinu dana, oni se obeležavaju u najbližu subotu. Najveći broj naših vernika to čini prve subote nakon navršenih šest meseci ili godinu dana. Nije strašno da se obeleži i tri dana ranije, ali je važno da bude subota jer je subota dan posvećen mrtvima i zato zadušnice uvek padaju subotom", kazao je verski analitičar.

trotinet-pop.jpg
Printscreen X 

Napomenuo je da se parastos uvek obeležava u subotu.

"Ono što je najbitnije jeste da se setimo mrtvih. Vremena su se promenila, mnogi nisu u mogućnosti da taj dan izađu na groblje jer, na primer, žive na drugom kontinentu. Zato kažem da je najvažnije da se setimo mrtvih, da zapalimo sveću ili kandilo kod kuće", zaključio je verski analitičar Draško Đenović.

svece-nebojsa-nebojsa-mandic.jpg
Nebojša Mandić 

Zadušnice

Zadušnice su posebni dani posvećeni mrtvima. Crkva je propisala četiri zadušnice u toku godine i one se uvek stavljaju u subotu. Jesenje su mitrovske i dolaze pred Mitrovdan. Zimske su pred Mesne poklade. Pred Duhove su letnje zadušnice, dok su miholjske pred Miholjdan.

Tih dana se čitaju molitve za mrtve i pale sveće za pokoj, a sveštenik prekađuje i preliva vinom grob. Ako je preminuli sahranjen daleko od porodice, te izlazak na grob nije moguć, zadušnice se obeležavaju u crkvi, navodi se na sajtu Drnda Internacional.

(Kurir.rs/ Mondo/ L. S.)

Bonus video

Kurir TV ZBOG OVOG OBIČAJA, SRBIJA JE NA STUBU SRAMA! Više od 230 dece prisilno gurnuto u brak: OVAJ ZAKON bi trebalo da promeni sve