Srđan u Americi dnevno zarađuje 1.000 dolara: Pravi poslasticu koju svaka domaćica u Srbiji zna
Ovaj Srbin pravi jednostavne palačinke, za koje su potrebna samo tri sastojka - jaja, mleko i brašno i kaže da radi samo tri dana i živi pristojno
Srđan Đokić je u Ameriku došao pre tri i po godine i čini se da je ostvario američki san. Nakon što se razveo, a deca mu odrasla, shvatio je da želi sebi da ispuni želju koju je gajio u sebi od 5. godine. Iako nije bilo lako - dva puta je dolazio kao turista i morao da napušta zemlju posle šest meseci - treća je bila sreća.
Srđan je u međuvremenu u Kaliforniji stvorio posao iz snova na najobičnijoj hrani, koju skoro svako na ovim prostorima zna da napravi. Naime, ovaj Srbin pravi jednostavne palačinke, za koje su potrebna samo tri sastojka - jaja, mleko i brašno i kaže da radi samo tri dana i živi pristojno. Njegovo radno mesto je prikolica, koju je naručio iz Kine i isplatio za samo dva meseca zbog dobro razvijenog psola. Ukrasio ju je i lampicama, pa sija sa svih strana.
Ulaže, zarađuje, ali novac ne razbacuje okolo i olako.
"Sve zavisi da li želite da živite skupo ili jeftino. Da idete u restoran i svaki dan pojedete biftek od 50 dolara, skupo je. Mogu dobro da jedem za 10 dolara i ceo dan sam sit", kaže Dragan Rakonjac, koji beleži priče o Srbima koji žive i rade u Americi.
Tri dana radi, četiri odmara
"Tri dana radim, četiri dana se odmaram, pa idem na plažu. Ali, kada radim, radim ceo dan. Ujutru rano idem u kupovinu i prvo spremam smesu kod kuće, a onda od tri popodne idem na plac, u prikolicu... Kad dođem kući uveče, raspakujem sve, pa operem sudove", kaže on i dodaje da je njegova nova kineska prikolica upravo ono što je želeo - ima sve, uključujući i frižider i zamrzivač za sladoled.
"Kada radim, radim po 12 sati dnevno", dodaje i otkriva da njegove palačinke vole i Meksikanci.
"Meksikanci vole da jedu i ne žale pare", kaže Srđan.
Palačinke skupe, ali je zarada odlična
A kad smo kod para - nezaobilazno pitanje je bilo - koliko ovaj Srbin naplaćuje poslastice koje proizvodi?
"Ja ne bih kod sebe kupio palačinku, toliko je skupa. Prosečna palačinka sa jagodom ili bananom je 12 dolara, a najskuplja sa nutelom je 15 dolara. Ljudi mi daju po 20, dodaju i za bakšiš i kažu 'dobro je'. Uvek sam rasprodat...", kaže Srđan, koji sada ima i pomoćnicu - Meksikanku, kao predstavnicu svojih najvernijih mušterija.
Srbin priznaje da i svoj posao vodi legalno i da je sve prijavljeno nadležnim upravama.
Radi legalno, plaća porez
"Sredio sam sve papire, ne radim ništa na crno. Uredno plaćam porez, kao i radnicu", objasnio je, a potom otkrio koliko zarađuje.
Ali, pre nego što je precizirao cifru, Srđan je objasnio da, kada je zaista dobro veče, proda 80-90 palačinki, što u zaradi dnevno iznosi od 1.000 do 1.100 dolara - tokom pet sati rada.
Kada je došao u Ameriku, dvoumio se između roštilja i palačinki, ali se odlučio za palačinke jer su ih njegova deca volela i bile su jeftinije za proizvodnju.
"Prvo, ne moram ni da plaćam porez na to jer nije obrok, već samo poslastica - nije prljav i mastan posao. Ne treba mi ni vatrogasna dozvola jer nema vatre", rekao je Srbin i dodao da je time lišen dodatnih troškova.
Srđan je na kraju priznao i da mnogo palačinki pokloni, posebno deci, jer je to u Americi najbolja reklama, kao i da kod njega ljudi čekaju i po pola sata u redu da kupe poslasticu.
(Kurir.rs/Blic žena/I.M.)
Bonus video:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega