Ugledni kulinarski sajt Taste Atlas objavio je listu najboljih specijaliteta iz Srbije za 2024. godinu.

Na listi se nalaze neka od najprepoznatljivijih jela srpske kuhinje, od sarme i pljeskavica do užičke pršute, pirotske peglane kobasice i petrovačkog kulena. A evo šta se našlo na samom vrhu liste.

Ovo je top 10 srpskih jela prema Taste Atlasu:

1. Pazarske mantije
2. Leskovački domaći ajvar
3. Komplet lepinja
4. Leskovački roštilj
5. Petrovački kulen
6. Leskovački voz
7. Užička pršuta
8. Sarma
9. Pljeskavica
10. Burek sa sirom

Na listi se našla i bela čorba, pasulj, urnebes, pinđur...

Sudeći po pozicijama, jug i zapad naše zemlje dominiraju vrhom Taste Atlas liste, a u nastavku vam otkrivamo kako se prave mantije iz Novog Pazara.

zoz-8188.jpg
Zorana Jvetić 

Pazarske mantije

Sastojci:
500 g mlevenog mesa (najbolje mešano, svinjetina i junetina)
1 glavica crnog luka
500 g brašna
250 ml mlake vode
1 kašičica soli
100 ml ulja
100 g maslaca
So i biber po ukusu

Priprema:
1. U posudu stavite brašno i so, pa postepeno dodajte mlaku vodu i mesite dok ne dobijete glatko testo. Testo podelite na manje loptice, premažite ih uljem i ostavite da odstoje 30 minuta.

2. Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso, so i biber po ukusu, i pržite dok meso ne bude gotovo.

3. Svaku lopticu testa razvucite što tanje možete. Na jedan kraj testa stavite malo fila, pa uvijajte testo u rolnu. Rolne secite na komade dužine oko 5 cm i ređajte ih u podmazan pleh.

4. Premažite mantije rastopljenim maslacem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

(Kurir.rs/Blic žena/I.M.)

 Bonus video: 

01:01
Ishrana Bele Hadid Izvor: Instagram/ceciliafondaccii