Nisu samo zelene banane te koje bi mogle imati ove dobrobiti, već i niz drugih specifičnih namirnica poput kuvanog i ohlađenog krompira i sirovog ovasa. To je zato što sadrže nešto što je poznato kao otporni skrob.

“Otporni skrob dopinosi razvoju postojećih dobrih crevnih bakterija i pomaže da se poveća njihov broj“, rekao je dr Karan Radž.

banane-shutterstock-341156408.jpg
Shutterstock 

Lekari iz zdravstvenog centra „UCLA Health“ objašnjavaju da rezistentni skrob može imati brojne zdravstvene prednosti, piše „Express“.

“Studije su otkrile da dijete koje uključuju rezistentni skrob pomažu u kontroli šećera u krvi, obezbeđuju zdravije nivoe lipida u krvi i poboljšavaju osećaj sitosti nakon jela. Takođe su povezani s manjim rizikom od raka debelog creva”, rekli su lekari.

Dr Radž je dodao da on voli da doda zelene banane u smuti kako bi dobio otporni skrob bez uticaja na ukus.

(Kurir.rs/Danas.rs/I.M.)

 Bonus video: 

00:16
Banane Izvor: tik tok/thatcleanbee TonyaBee