Slušaj vest

Portal "Taste Atlas" specijalizovan za svetsku kuhinju u svojoj sekciji "Trending Foods" predstavio je najpopularnija jela po izboru korisnika širom sveta.


U prvih 10 na listi nalaze se omiljeni specijaliteti u srpskoj kuhinji.

profimedia0370320140.jpg
Foto: Profimedia


Na prvom mestu je kraljica svih slava i trpeza tokom zime - sarma. Ona se po „Taste Atlasu“ vodi kao turski specijalitet sa prosečnom ocenom 4.4 od maksimalnih 5. Što moramo priznati nije uopšte loša zamisao.

screenshot-20240218-135501.jpg
Foto: Youtube Printscreen


Posle nekoliko italijanskih specijaliteta na petom mestu su čvarci i to ne obični nego duvan. Portal "Taste Atlas“ ovaj specijalitet, veoma voljen u našim domovima, obeležio je kao hrvatsko jelo. Razlog trenutno nije poznat, a zanimljvio je da se već neko vreme države prepriu čiji su čvarci.


Ono što je sigurno duvan čvarci su valjevski, jer je Slavan Batoćanin 2004. godine zaštitio je duvan čvarke u zavodu za intelektualnu svojinu.

17161152311651756075-cacakmajstorzaburekfotorina3.jpg
Foto: RINA


Na desetoj poziciji je trenutno burek, koji se vodi kao specijalitet iz Bosne i Hercegovine. Da li je sa sirom, mesom ili nečim drugim (uz dužno poštovanje svim ljudima iz Bosne koji priznaju samo burek sa mesom) burek je jedan od najpopularnijih jela na Balkanu.

(Kurir.rs/I.M.)

 Evo kako se prave najbolji čvarci:

02:54
MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje "bombone od svinje" (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija