Vrhunski kuvar nikad neće jesti ovo na žaru: Surovo opisao jelo, da svi zapamtimo pred Prvi maj, pa otkrio tajnu savršenog roštilja
"Put do samoubistva", rekao je gurman, putnik i miljenik mnogih zemalja, Robert Malkovič.
Kada je u pitanju roštiljanje, Robert Maklovič podstiče eksperimentisanje, ne samo sa mesom i ribom, već i, na primer, sa pečenim povrćem. Međutim, izričito savetuje da ne koristite gotove marinade. On smatra da ne samo da su neukusne, već mogu da budu i štetne po zdravlje.
U jednoj od epizoda programa "Kulinarska putovanja", Robert Maklovič je izneo svoje mišljenje o popularnim proizvodima koji se koriste za mariniranje: "Apstrakcija. Ovo je put do samoubistva, jer ne samo da je loše, već je i štetno", kritikovao je gotove marinade.
Prema njegovom mišljenju, meso i riba, zahvaljujući svojoj prirodnoj strukturi, imaju dovoljnu dubinu ukusa, što se najbolje ističe jednostavnim začinjavanjem soli i bibera.
Gotove marinade pod mikroskopom Roberta Makloviča
Kritičar hrane naglašava da kućno mariniranje ne mora nužno da bude dugotrajan proces. Mešavina soli, ulja i prirodnih začina može da poboljša ukus svinjskog vrata ili kobasice, ali umerenost je ključna. Robert Maklovič ističe da proizvodi koji se kupuju u prodavnici, često sadrže ogromne količine soli, šećera, konzervansa i veštačkih aditiva.
Važno je da uložite u kvalitetne sastojke, a samu marinadu tretirate kao akcenat u ukusu, a ne kao dominantan deo jela. Poznati gurman upozorava da meso ne ostavljate predugo u marinadi, da biste sačuvali njegova prirodna svojstva.
Tajne dobrog roštilja
Robert Maklovič otkriva da je najvažniji element roštiljanja odabir prave opreme. Smatra da tradicionalni roštilj na drveni ugalj daje jelima neponovljiv ukus. Način paljenja uglja takođe nije bez značaja.
"U suprotnosti sa onim što može da se misli, ovo nije potpuno očigledna radnja. Prvo, ugalj mora da bude složen u gomilu. Tek kada postane vruć, razbacuje se po celoj površini rešetke", objašnjava i dodaje da vrući vazduh mora da ima prostor za cirkulaciju, što će omogućiti ravnomerno pečenje.
(Mondo)
Bonus video: Saveti za sočno meso na roštilju
VUČIĆ DANAS NA MEĐUNARODNOM FORUMU STUDENATA U PALATI PRAVDE: Glavna tema skupa "Sloboda i suverenost naroda u 21. veku"