Kako se piše "dobro došli" ili "dobrodošli"? Jezička mozgalica koja zbunjuje Srbe ima jednostavan odgovor

Profimedia

Mnoge Srbe zbunjuje da li se pravilno piše "dobro došli" ili "dobrodošli". Iako deluje kao bauk, odgovor je jednostavan - oba oblika su pravilna, u zavisnosti od namene u rečenici.

Kad se piše "dobrodošli"?

Profimedia 
"dobro došli" ili "dobrodošli"foto: Profimedia

Pravopis srpskog jezika kaže da se "sastavljeno pišu izgovorno i značenjski objedinjene pridevske složenice, napravljene po sličnim načelima kao i imenice, izvođenjem iz dvočlanih sintagmi, značenjski objedinjenih, pri čemu je prva najčešće podređena drugoj i bliže je određuje".

Dakle, dobrodošli se piše kao jedna reč (spojeno) kao pridev. Odnosno, onda kada želimo da označimo da li je neko pobodan, koristan ili je došao u pravi čas.

Primer:

Da li sam i ja dobrodošla?

Znajte da ste kod nas uvek dobrodošli!

Kad se piše "dobro došli"?

Profimedia 
"dobro došli" ili "dobrodošli"foto: Profimedia

Ova fraza ima i drugi oblik, kada je koristimo pri pozdravljanju nekoga. Odnosno, kao uzvik, tačnije izraz dobrodošlice (prihvatanja, dočeka, prijema…)

Primer:

Dobro došli u naš dom!

Dobro došao, dugo smo te čekali!

Obratite pažnju!

promo 
"dobro došli" ili "dobrodošli"foto: Promo

Čak i kada vidite na ulici da piše "Dobrodošli đaci prvaci", znajte da je to nepravilno i nemojte dozvoliti sebi da se vodite reklama i marketinškim trikovima. Činjenica je da se najčešće pravopisne greške u srpskom jeziku odnose na sastavljeno i rastavljeno pisanje reči.

Takođe, ovaj izraz se može iskoristiti u oba oblika u istoj rečenici.

Dobro došli, dragi prijatelji! Vi ste kod nas uvek dobrodošli!

(Kurir.rs/I.M.)