Iskopao telo trogodišnje ćerke iz groba i presvukao je: Ovaj bizarni čin zgrozio je ceo svet, kad je očistio vratio je...

Hariandi Hafid / AFP / Profimedia

Pleme Toraja iz Indonezije, obavilo je svoj ritual čišćenja mumificiranih predaka, koji su bili ukrašeni i izloženi kao deo složenog rituala sahrane. Ovaj narod tradicionalno iskopava grobove svojih predaka kako bi pomno brinuli o njihovim telima.

Ceremonija je poznata kao Ma'nene, što znači "briga za pretke" - tela se iskopaju, čiste, suše na suncu, a čak im se i oblači nova i lepa odeća. Održava se tokom avgusta, a ljudi često poziraju za fotografije sa telima svojih predaka.

IDRIES / AFP / Profimedia 
Ceremonija je poznata kao Ma'nene, što znači "briga za pretke"foto: IDRIES / AFP / Profimedia

Torajci ne vide smrt kao jedan događaj, već postepeni odlazak duše u zagrobni život. Zbog toga smatraju da o telima pokojnika treba da se brinu.

Na jednoj od fotografija, koje su preplavile svet vidi se da je jedan od meštana iskopao trogodišnju ćerku iz groba, a potom se s njom fotografisao. Telo devojčice bilo je mumificirano, a obukao joj je novu lepu odeću i stao pored nje da se fotografiše. Ovaj prizor sablaznuo je ljude i mnogi smatraju da je reč o bizarnom činu.

Zbog čega ovo rade?

Hariandi Hafid / AFP / Profimedia 
Ceremonija je poznata kao Ma'nene, što znači "briga za pretke"foto: Hariandi Hafid / AFP / Profimedia

Prema pisanju Njujork tajmsa, lokalni stanovnici veruju da je ceremoniju započeo lokalni lovac Pong Rumasek. On je navodno pre više od 100 godina pronašao napušteno telo u džungli i poželeo da se pobrine za njega. To mu je navodno donelo mnogo sreće.

(Kurir.rs/I.M.)