"Uživao je da to radi" Jovankina sestra otkrila kako je Tito proveo dane sa slavnom glumicom "Svašta je ona volela da..."

Tony Vaccaro / akg-images / Profimedia, A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

Jugoslavija je za vreme Josipa Broza ugostila mnoge značajne ličnosti, među kojima su bili najviši svetski državnici, glumci i pevači. Jugoslavija je prva komunistička zemlja koju je posetila kraljicaElizabeta II koja je 17. oktobra 1972. godine došla sa suprugom Filipom i ćerkom, princezom Anom.

Profimedia 
Kraljica Elizabeta II i Josip Brozfoto: Profimedia

Dočekala ih je tadašnja državna delegacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, na čelu sa predsednikom Josipom Brozom Titom i njegovom suprugom Jovankom. Poseta je trajala pet dana i delegacija je u obilasku Jugoslavije prešla više od 1.200 kilometara.

Jedna od slavnih ličnosti koju je Broz ugostio bila je Sofija Loren koja je posetila Brione. Priča o njenom boravku na Brionima je posebno interesantna, imali smo priliku da je pročitamo u ispovesti Nade Budisavljević, Jovankine sestre, u knjizi Žarka Jokanovića ”Moja sestra Jovanka Broz".

Profimedia 
Sofija Lorenfoto: Profimedia

Nada je ispričala da je na Brione Sofija Loren došla sa jednogodišnjim sinom. Svaki dan se kupala u moru, odmarala, kuvala u Titovoj kuhinji i uživala.

"Svakog dana je telefonirala Karlu Pontiju. Kosu je prala destiliovanom vodom i stavljala je maslinovo ulje kao pakovanje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kada bi je slikali uvek je okretala profil koji je bio lepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sofija Loren je jako volela da kuva.

Profimedia 
Sofija Loren, Jovanka i Josip Brozfoto: Profimedia

Posle je izdala knjigu “Sofija u kuhinji, s ljubavlju”. Tako nekako. I ona je pripremala sosove za špagete. Pošto se pravila velika količina tih sosova, sećam se da je u to stavljala teleće, svinjsko meso i pršutu, ali kada sam čula da ide i osam kilograma svežeg paradajza, bila sam iznenađena. I to je stvarno bilo veličanstveno. Pravi specijalitet. I onda smo svi to jeli, svi zajedno, bilo je božanstveno", seća se Jovankina sestra.

Ona je u knjizi ispričala kako je i Tito kuvao za Sofiju Loren. On je lično spremao zagorsku štrudlu za svoju gošću, a Nada kaže da ga nikad pre ni posle toga nije videla u kuhinji.

- On je uživao to da radi, bio je tu i neki kuvar, ali je insistirao da on to radi. Pravio je štruku, štrudlu s jabukama. Lično je razvijao testo na tom stolu i motao ga. Uživao je u tome. Ne znam baš da li je tačno znao koliko baš čega tu ide ili mu je kuvar u tome pomagao, ali je sam sve to mesio i pekao, rekla je.

S druge strane, Jovanka nije volela da kuva, niti da provodi mnogo vremena u kuhinji. Nije ni kuvala Titu dok su bili zajedno, ali je zato uvek volela da proba ukusna jela.

- Svašta je volela da jede, bila je sladokusac, zaključila je njena sestra Nada.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"TITO NARUČIO BOMBARDOVANJE BEOGRADA 1944. TEPIH BOMBAMA?" Eksperti šokirali tvrdnjama: Postojao je SKRIVENI MOTIV Vrhovnog štaba  Kurir televizija