Šta se dešava u ljudskom mozgu trenutak pre smrti: Naučnici slučajno snimili čoveka na samrti i došli do otkriča koja su ih zapanjila

Umiranje i šta se dešava nakon toga intrigira mnoge ljude, a sve do skoro se činilo da ne postoji odgovor na pitanje šta se dešava sa ljudskim mozgom dok čovek umire.

Shutterstock

Naučnici su pre nekoliko godina neočekivano zabeležili gašenje našeg najsloženijeg organa - mozga. Naime, pacijent koji je bio priključen na EEG iznenada je doživeo srčani udar i preminuo. On je bio na lečenju od epilepsije i priključen na elektroencefalogram (EEG).

Otkrića koja su zaprepastila sve

Profimedia  Pacijent je slučajno preminuo

Aparati su zabeležili ceo proces . Tokom merenja moždane aktivnosti 87-godišnji muškarac je iznenada doživeo srčani udar i preminuo. To je značilo da je 15 minuta pre njegove smrti zabeleženo na EEG-u.


Tokom 30 sekundi je s obe strane uočeno povećanje vrlo specifičnih moždanih talasa, koji su poznati kao gama oscilacije, a povezani su sa stvarima poput sećanja, meditacije i sanjanja.


Iako bi trebalo uradite još mnogo istraživanja, zabeleženi snimci znače da bismo pre smrti mogli videti neku vrstu filmske trake naših najboljih uspomena.

Netflix / Everett / Profimedia  Pre smrti bi mogli da vidimo neku vrstu filmske trake koja nam se odmotava


Kako navode lekari delovi mozga koji su aktivirani u ovoj studiji takođe sugerišu da bismo mogli ući u mirno stanje nalik snu ili meditaciji.

- Kroz generisanje oscilacija uključenih u vraćanje pamćenja, mozak možda 'prikazuje' poslednje prisećanje važnih životnih događaja neposredno pre naše smrti, slično onima koji su prijavljeni u iskustvima bliske smrti, tvrdi jedan od naučnika i dodaje da ovi nalazi dovode u pitanje naše razumevanje kada se tačno život završava - navode lekari.
Međutim, ovo je samo jedna studija slučaja s mozgom koji je već bio oštećen epilepsijom.

Još jedna studija slučaja


Proceedings of the National Academy of Sciences objavio je takođe studiju koja naučno potkrepljuju izveštaje o "iskustvima bliske smrti".

promo  Studija na četiri pacijenta dala nove rezultate


U studiji je učestvovalo četiri pacijenta, kojima je isključena oprema za održavanje života, a čiji je mozak doživeo neverovatnu transformaciju.


Kako navode, mozak dvoje pacijenata, od njih četvoro koji su isključeni sa aparata, oživeo je neposredno pred smrt. Takođe, došlo je do iznenadnog porasta specifične vrste moždanih talasa koji obično ukazuju na svesnu aktivnost.

U praksi, osoba je mrtva kada smrt konstatuje medicinski stručnjak. Međutim, ta odluka se donosi samo na osnovu dovoljno dugog odsustva otkucaja srca ili moždanih talasa. Međutim, kako ističu studije mozak se bori protiv smrti, ali je njegova priroda i dalje nedokučiva.

(Kurir.rs/I.M.)