Vraćanje želudačnog soka u jednjak česta je pojava kako kod odraslih tako i kod dece, a posebno je podstiču neke loše navike, koje bi trebalo izbegavati

Sigurno ste barem jednom u životu imali neprijatan i nesnosan osećaj žarenja u želucu, kao da vam je u njemu zbog hrane nastala vatra. Da stvar bude gora, iz njega vam se u tim trenucima vraća želudačna kiselina i u jednjaku i grlu izaziva neprijatnu gorušicu. Stručnjaci ističu da je taj poremećaj veoma česta pojava kako kod odraslih tako i kod dece, a prof. dr Nedeljko Radlović, gastroenterolog i nutricionista ističe za Dr Kurir da čak oko 20 odsto ljudi često pati od tog problema.

- Lošiji spoj između jednjaka i želuca ima oko 20 odsto ljudi. Kad hrana prelazi iz jednjaka u želudac zatvarač na želucu se otvara, a čim hrana prođe, on se zatvori, i to se dešava u najidealnijim uslovima. Nažalost, taj mehanizam otvaranja i zatvaranja često nije idealno čvrst. Pri obroku može doći do varenja pod dejstvom želudačnog soka koji sadrži enzim pepsin i hlorovodoničnu kiselinu. Hrana se pod njihovim uticajem razređuje i onda se kod osoba koje imaju slabu spojnicu na želucu stvara osećaj gorušice - kaže Radlović i dodaje da onaj ko često ima taj problem može da ima i ozbiljnije zdravstvene probleme.

- Na želucu se može javiti crvenilo koje prerasta u ranice, a u težim slučajevima, koji su veoma retki, može doći i do krvarenja - objašnjava sagovornik Dr Kurira.

Prema njegovim rečima, gorušicu znatno pogoršavaju začinjena hrana, alkohol i pušenje.

- Ljudi koji su skloni gorušici treba da izbegavaju začinjenu hranu, obrok dva-tri sata pre spavanja, kao i nošenje kaiša jer dodatno priteže želudac. Naravno, u težim slučajevima potrebno je obratiti se lekaru, koji će pacijentu prepisati terapiju - poručuje dr Radlović.