Iako ih mnogi baš i ne vole i jedu samo kad baš moraju (najčešće kad ih muči zatvor), suve šljive zapravo imaju puno više koristi za naše zdravlje nego što mislimo.

Osim što pomažu pri olakšanju probave, one su i idealan desert sa samo 30 kalorija, pa je to genijalno rešenje ukoliko volite slatko, a ipak želite jesti zdravo. A evo još nekih njihovih značajnih prednosti, zbog kojih ih ne bi trebali izbegavati.

Suve šljive su bogat izvor biljnih vlakana, vitamina B, C, E i K, beta karotena, koji štiti ćelije od slobodnih radikala.
Pored toga što leče zatvor, štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuju rizik od dijabetesa, smanjuju holesterol, bore se protiv raka, pomažu kod mršavljenja, dobre su za zdravlje kostiju i usporavaju starenje.

No, osim suvih šljiva, ovo se odnosi i na sveže, pa će vam biti malo lakše, jer su one mnogima puno, puno draže. Posebno se preporučaju trudnicama.

suve-sljive-suvo-voce.jpg
Profimedia 


(Net.hr)