Da biste imali dobro zdravlje, raspoloženje i elan, izbegli aktuelne prehlade i grip, doživeli srećno poznije doba, svakog dana bi trebalo da organizam počastite supenom kašikom meda, i to na prazan želudac. Najmlađima treba dati polovinu ove mere, savetuju stručnjaci.


Med ne treba progutati odmah, već ga polako otapati na jeziku. Samo tako oslobađa sve svoje korisne sastojke.

NAMAŽITE MED I CIMET NA HLEB: Svako jutro pojedite po KRIŠKU i ne bojte se ničega!

Med je pogodan i za osobe koje imaju problema sa želucem, odnosno pate od gastritisa. One med treba da konzumiraju posle jela. Ukoliko se med uzima uz čaj ili mleko, uvek ga treba potapati u topao, a nikako u vreo napitak.

Glavni sastojci meda su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza. Tu su i enzimi, kiseline i minerali. Od vitamina, najviše su prisutni vitamini B grupe - B1, B2, B3, B6, kao i vitamin C. Sveukupno, med sadrži više od 70 dragocenih sastojaka.

Koliko med zaista vredi, možda najbolje pokazuje podatak o tome da kilogrami ovog pčelinjeg proizvoda ima hranljivu vrednost kao 3 kilograma ribe, 6 kilograma pomorandži, 50 jaja, od 10 do 12 kilograma povrća.

stockphotohoneyinjarwithhoneydipperonwoodenbackground756449218.jpg
Foto: Shutterstock

Kurir.rs/Novosti, Foto: Profimedia