Naučnici britanskog Instituta za istraživanje raka upozorili su da čak i normalna količnina mesnih prerađevina i crvenog mesa može izazvati rak creva.

Neki ljudi se pridržavaju pravila da mogu uneti 70 grama dnevno crvenog i prerađenog mesa u svoj organizam, ali to ne znači da nemaju 20 posto veći rizik od raka u odnosu na one koji jedu malo ovih namirnica.

profimedia0317715980.jpg
Profimedia 

Podaci su uzeti od 475.581 ljudi starosti između 40 i 69 godina, a pratili su njihovo stanje u proseku oko 5 do 7 godina. Za vreme trajanja istraživanja, 2.609 ljudi je obolelo od raka creva. Oni koji su jeli u proseku 76 grama dnevno crvenog i obrađenog mesa, imali su za 20 podsto veći rizik od ove vrste raka, u odnosu na one koji su jeli u proseku 21 gram ovih namirnica dnevno.

profimedia0141099700.jpg
Profimedia 

Osobe koje su jele 54 grama crvenog mesa dnevno imale su 15 posto povećan rizik od raka, u odnosu na one koji su jeli osam grama dnevno. Rizik od kolorektalnog kancera je bio 19 posto veći kod ljudi koji su unosili oko 29 grama dnevno (što je ekvivalentno malom komadu šunke ili slanine) u poređenju sa onima koji su jeli oko pet grama dnevno.

profimedia0045266093.jpg
Profimedia 

"Postoje neke opšte preporuke o unošenju crvenog mesa i mesnih prerađevina, ali ova studija je podsetnik da treba maksimalno smanjiti unos tih namirnica jer ćete tako smanjiti i rizik obolevanja od ovog raka", ističe dr Džuli Šarp i dodaje da ne morate potpuno da prestanete da jedete ove namirnice, ali daje potrebno da smanjite unos.

Ona savetuje da probate da makar imate neki dan u nedelji kada nećete jesti meso, ali i da umesto crvenog mesa i mesnih prerađevina jedete piletinu ili ribu.

profimedia0358059569.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/The Guardian, Foto: Profimedia