Za belim lukom posežemo uvek kada smo bolesni, ali bi trebalo da znamo nekoliko pravila za njegovu konzumaciju, ukoliko želimo da iskoristimo baš sve zdrave sastojke.

Lekovitost potiče od 100 jedinjenja sumpora koji se nalaze u njemu. Žvakanjem, alin, jedno od sumpornih jedinjenja prelazi u alicin, jedinjenje od kojeg potiče miris belog luka, potom alicin prelazi u ajoen, jedinjenje koje je takođe lekovito. Termičkom obradom inhibira se formiranje alicina i smanjuje se lekovitost ovog jedinjenja.

profimedia0216442064.jpg
Foto: Profimedia

Upravo zato, ovo su saveti kako bi trebalo da konzumirate beli luk kako bi on ispoljio svoje dejstvo u punom sjaju.

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin, jedan od najlekovitijih sastojaka ili ga žvaćite svežeg

2. Svaki dan treba da pojedete najmanje tri čena luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

profimedia0152626965.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: