ČAJ KOJI SVI TREBA DA IMAMO U KUHINJI: Reguliše nivo šećera u krvi, jača imunitet, pun VITAMINA
Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. Ova biljka je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantotenske kiseline, pa se smatra prirodnim multivitaminom koji pogoduje celom telu i jača imunitet.
List koprive može da olakša reumatske tegobe i znatno umanji bol pri kretanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline.
Ispitivanja
Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazale su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva deluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, ali i preventivno kod stvaranja kamena u bubregu.
Pokazalo se i da čaj od koprive može da snizi nivo šećera u krvi, pa se često preporučuje dijabetičarima. Takođe, snabdeva telo gvožđem, pa povoljno deluje na osobe koje pate od anemije.
U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.
Branje
Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke, koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Nežne vrhove biljke sa četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se bere u jesen i proleće, a potom koristi svež ili se suši.
Kurir.rs
BONUS VIDEO
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!