SUPERHRANA: Trešnje poboljšavaju MOŽDANE funkcije, smiruju i uz njih se LEPŠE SPAVA, ali to nije SVE!
1. Neprocenjive vrednosti
Jedna šolja trešanja (100 g) sadrži samo 57 kalorija, gotovo nimalo masti i oko 80 odsto vode. Eksperti su za otklanjanje fizičkog i psihičkog umora. Plodovi trešnje bogati su čistačima slobodnih radikala: luteinom, zeaksantinom i beta karotenom. Kvercetin, biljni pigment iz grupe flavonoida, znatno doprinosi prevenciji raka. Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera, trešnje podstiču varenje, rad želuca, creva i pankreasa, aktiviraju rad jetre. Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga; mogu da spreče nastanak karijesa i česte probleme sa desnima (parodontoza).
2. Jači od aspirina
Antocijanini, koji trešnjama daju crvenu boju, imaju snažno protivupalno dejstvo. U stanju su da blokiraju rad enzima koji igraju ključnu ulogu u proizvodnji prostaglandina, prirodnih hemikalija koje učestvuju u upali. Redovna konzumacija samo dvadesetak trešanja dnevno tri do četiri nedelje dovodi do smanjenja biohemijskih znakova upale u krvi, olakšava podnošenje hroničnih bolesti kao što su artritis i giht, ublažava bolno stanje mišića (fibromijalgija), pomaže da se ozlede brže saniraju. Pijte sok od svežih trešanja tri puta dnevno bar jednu sedmicu. Naučnici tvrde da ima jače dejstvo od aspirina!
3. Pravi čuvar srca
Bogate antioksidansima, imaju veoma dobar učinak na zdravlje srca i krvnih sudova. Studije su pokazale da konzumacija trešanja, pomoću kalijuma (6%), može da bude od koristi u regulisanju krvnog pritiska, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu. I magnezijum (3%) doprinosi očuvanju srčanih funkcija, smanjuje rizik od srčanog udara i pospešuje oporavak nakon infarkta, a steroli na prirodan način snižavaju holesterol - potvrđeno je da mogu da smanje vrednosti LDL (lošeg holesterola) i do 20 odsto. Trešnje ubrzavaju pretvaranje masti u energiju i podstiču mršavljenje.
4. Sačuvajte peteljke
Trešnje sadrže dosta vode, čiste bubrege, mokraćne kanale i bešiku, odličan su diuretik - pospešuju izlučivanje urina. Osim plodova, u narodnoj medicini se koriste i list, smola, peteljke, jezgra koštice protiv tuberkuloze, impotencije, za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, neraspoloženja, melanholije, negu kože lica. Uklanjaju i otoke ispod očiju. Za čaj koji podstiče otapanje bubrežnih kamenaca i izbacivanje peska naseckajte sitno jednu šaku peteljki, stavite u litar vode, kada provri, kuvajte dva minuta. Čaj treba da ostane poklopljen pet minuta, zatim ga procedite i pijte tokom dana u gutljajima.
(Kurir.rs/Zdravlje)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore