SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MAJČINOJ DUŠICI: Aromaterapeutkinja upozorava na ŠEST stvari kod pripreme ovog čaja
Majčina dušica važi za prvaka narodne medicine, a raznolikost u nazivima, tamjanika, timijan, divlji bosiljak, bukovica, najbolje potvrđuju opseg upotrebe u narodu.
Ova biljka raste na suvim i sunčanim mestima, na livadama, pašnjacima, čak i kamenju, često u većim grupama. Aromatičnog mirisa i ukusa, majčina dušica je našla primenu ne samo u narodnoj medicini, već i u kulinarstvu.
Milka Raičević, licencirana dijetetičarka, nutricionistkinja i aromaterapeutkinja za Kurir televiziju kaže da se treba okrenuti prirodi koja se regeneriše, a tako utiče i na naše zdravlje.
"Majčina dušica lepo zvuči. Svima nama sad u ovom periodu treba, kao što nam treba hrana. Potrebna nam je regeneracija majčinom dušicom, pre svega zbog alergena, kijavice, kašljanja, problema sa grlom, za šta je majčina dušica idealna. U svakom sirupu protiv kašlja se nalazi ova biljka", kaže Raičević.
Ona naglašava da je travka pre svega namenjena zdravim osobama.
"Ovaj čaj ne bi trebalo da piju trudnice i dojilje, zbog sastava koji u sebi sadrži. Treba slušati organizam, jer i terapija čajevima može da stvori dijareju ili alergije", navodi naša sagovornica.
Ona upozorava da treba čitati etiketu, naučiti kako se kuva, konzumirati mlak čaj, ne vreo i nikako ga podgrejava.
(Kurir.rs)
Bonus video:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega