Kada krenemo u proces mršavljenja, vrlo je važno da vodimo računa o svom zdravlju.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu TV Prve o najzdravijoj dijeti i greškama koje pravimo kada pokušavamo da smršamo.

Nedavno je objavljeno da je nordijska dijeta zdravija od mediteranske, a profesor Perišić je izneo svoje mišljenje o sličnostima i razlikama ova dva režima ishrane, kao i njihovom efektu na zdravlje.

profimedia0254556841.jpg
Profimedia 

"Postoji ključna razlika između ove dve dijete, a ona se krije u masnoćama. Mediteranska dijeta sadrži maslinovo ulje, dok nordijska koristi ulje uljane repice. Ova ulja imaju isti lipidni sastav, koriste najzdravije masnoće. Samo po tipu ulja se razlikuju, ali svakako obuhvataju kvalitetne i zdrave masnoće, pune omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Kvalitetne omega-3 i omega-6 masne kiseline imaju veliki uticaj na status krvnih sudova. I ne smemo preterivati sa unosom šećera", rekao je dr Perišić.

Doktor je napomenuo da se ova razlika ogleda i u izgledu naroda koji se hrane ovako oduvek.

profimedia0488137082.jpg
Profimedia 

"Pogledajte vi nekoga sa Mediterana, oniži je, možda punačak, ima stomak, dok je Skandinavac šlank. Ali, po učestalosti hipertenzije i infarkta, oni su slični. I mnogo se u poslednje vreme istražuje da li prekomerna težina utiče na aterosklerozu ili slične probleme. Utvrđeno je da tip masnoće utiče, ali gojaznost, i ne toliko. Čovek može da ima 10-15 kilograma viška i neće imati veći zdravstveni problem", rekao je profesor Perišić.

Profesor preporučuje korišćenje ulja repice, jer je kvalitetno, a i jeftinije od maslinovog.

profimedia0340152176.jpg
Profimedia 

"Nije jeftino ni kao naš suncokretov zejtin, ali ne morate ga sipati tako da hrana ogrezne, sipajte pomalo i trajaće vam taj litar ulja. A bolje je za vas jer suncokretovo ulje nije zdravo", rekao je gastroenterolog Perišić.

Povrće i riba, treba da se nađe više puta nedeljno na vašim jelovnicima.

"Pogledajte vi i Grke, i nordijske narode. Tri puta nedeljno jedu ribu, i jedni, i drugi. Pa zatim, integralne žitarice i ovsene pahuljice i piju mleko, ali sa malo masti. Pa povrće! Dosta ga koriste obe kuhinje. To su i salate, zelena salata, rukola, radič, rotkvice, mladi luk, to se sve jede pre udarne klope dana. I uneli smo vlakna, masne kiseline, sve to što protektivno deluje na organizam", rekao je profesor Perišić.

(Kurir.rs/ Blic Žena)

Bonus video:

01:58
Doktor Belojević o novom mutiranom soju omikrona: Stiže i kod nas, a smrtonosan je Izvor: Kurir televizija