ZASLADITE: Ovako izgledaju poderane gaće iz Slavonije
Slavonski specijalitet poderane gaće, koji okusom podseća na krofne, jede se sa šećerom u prahu ili premazan finim domaćim pekmezom. Poderane gaće su najukusnije dok su još tople.
Specijalitet iz Slavonije „Poderane gaće“ sjajno pristaje kao zakuska u poslepodnevnim satima, kao večera ili doručak.
Slatkiš je naziv dobio, veruje se, u tome što se u Slavoniji nekada, bez obzira na prostranstva i svu silnu letinu koju je ona davala, živelo teško. Ovakva jela su smatrana "sirotinjskim".
Za poderane gaće je potrebno
- 1 kg glatkog brašna
- 2 vrećice suvog kvasca
- 3 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 6 dl toplog mlijeka
- 1 dl ulja
- 1 jaje
* Pomešati u većoj posudi brašno, so, šećer i kvasac, razbiti u sredinu 1 jaje. Polako ulevati toplo mleko i ulje i rukama umesiti mekano dizano testo. Ostaviti ga pokriveno da stoji 1/2 sata.
* Na radnoj podlozi posutoj brašnom razvaljati testo na debljinu od 1/2 cm, rezati pravouglove i u sredini svakog nožem napraviti zarez. Odlagati izrezane lepinjice na dasku, prekriti ih krpom i pustiti da odstoje na toplom još nekih 20-30 min.
* Zagrejati veću količinu ulja pa pržiti lepinjice s jedne i s druge strane dok ne porumene. Odlagati ih na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
Poderane gaće najukusnije su dok su još tople.
(aura)
"DAĆU SVE OD SEBE DA SE SAČUVA MIR I STABILNOST" Vučić: "Biću opet ponosan zato što sam bio na strani časti, na strani slobode, na strani istine" (VIDEO)