Za ovu slatku kulinarsku avanturu - od šerpe do tanjira - neće vam biti potrebno više od sat vremena! Za sir koji napravite sami kod kuće nikad nema ozbiljne konkurencije

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa

Zadovoljstvo je znati da za omiljeni kolač ili, jednostavno, ukusan namaz za sendviče možete da napravite sir maskarpone u kućnoj radinosti.

Nije potrebno previše iskustva, samo pažljivo pratite naša uputstva "korak-po-korak"!

Sastojci:
1,5l mleka
3 dcl kisele pavlake
kašičica morske soli
proceđen sok od dva limuna, bez pulpe

Priprema:

Zagrejte mleko, pavlaku i so na srednjoj temperaturi i često mešajte kako se ne bi hvatao kajmak. Nemojte dozvoliti da mešavina provri, već je zagrejte samo do, otprilike, 90 stepeni. Trebalo bi da to bude za oko 15 minuta.
mleko-shutterstock.jpg
Shutterstock 


Dodajte limunov sok i polako promešajte. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko pet minuta. Kombinacija kiseline i toplote će izazvati zgrušavanje mleka pa će izdvojiti čvrsta masa i surutka.

Postavite u cediljku gusto cedilo - ili triput presavijeno obično cedilo - i polako sipajte smesu sa surutkom. Ostavite da stoji oko 20 minuta i povremeno odlivajte surutku.

Spojite krajeve cedila tako da se usirena masa skupi i izručite u činiju. Ako želite gušći sir, možete da ostavite da se cedi još sat vremena. Maskarpone može da stoji u frižideru do četiri dana.

Izvor: Lisa
sir-shutterstock.jpg
Shutterstock 


Sa sajta Lisa pročitajte još:

Kako da napravite domaći sir na starinski način

Slasni čokoladni poljupci sa maskarpone sirom

Kulinarski izazov: Prevrnuta pita sa kozjim sirom
&a href="/?utm_source=kurir&utm_medium=web_article&utm_campaign=adria_internal" target="_blank">
Snežna torta od maskarpone sira i kokosovog mleka

Torta od bundeve i maskarponea