ŠOKANTNO OTKRIĆE: 10 najvećih zabluda o zdravoj hrani
Svi propagiraju zdravu hranu, ali ljudi nikad nisu bili više zbunjeni oko toga što je zapravo zdravo.
Atraktivna ambalaža i uverljiva reklama uveriće mnoge kupce da je baš to zdrava hrana za njih. Ipak, istraživanje je pokazalo da odsto 64 kupaca veruje u proizvode koji se reklamiraju da je to zdrava hrana. U zadnjih godinu dana, prema istraživanju američkog Instituta za prehrambene tehnologe, osam od 10 odraslih osoba pokušalo je da se hrani zdravije.
Od silnih proizvoda na policama prodavnica, danas je teško prepoznati šta je stvarno zdravo, a šta se samo tako reklamira.
Američki nezavisni portal za vesti Mashable razgovarao je sa troje nutricionista kako bi saznao koji prehrambeni prozivodi nisu tako zdravi kako su predstavljeni i sa čim ih treba zameniti. Pripremite se za iznenađenja.
1. Zdravi musli
Ljudi misle da su musli zdravi jer sadrže integralne žitarice, ali trebali bi da znate da sadrže puno šećera pa se često pripremaju sa uljem ili maslacem ili nekom drugom vrstom masnoće. Zdravi musli zapravo su bogati kalorijama.
2. Gusti sokovi
Jedna od najvećih prevara je u proizvodima koji dolaze u tekućem obliku - u sokovima od kelja i slično.
Kada radite sokove od voća bacate iz njih najvažnije sastojke, vlakna, što uzrokuje nagli porast šećera u krvi i visine inzulina. Kada radite sok od više vrsta voća dobijate iz fruktoze previše šećera. Nutricionisti savetuju da te voćke pojedete umesto da radite sokove od njih. Poručuju vam da ne pijete svoje kalorije.
3. Dijetalni sladoled
Sladoled sa manje kalorija i manje masnoće čini se predobar da bi bio istinit. Nutricionisti ih ne prepuručuju zbog visoke koncentracije hemikalija koje se koriste za njihovu proizvodnju. Veštački zaslađivači i sastojci koje jedva možete izgovoriti nateraće vas da još više žudite za slatkim.
4. Voćni jogurti
Bilo bi sve u redu da su u obične jogurte dodali samo voće, ali problem je u količini dodatog šećera. Voćni jogurt može da sadrži i do 17 grama šećera, dok jedna porcija sladoleda od jagode sadrži 20 grama šećera.
To vam je kao da jedete sladoled koji sadrži još neke korisne bakterije. Umesto toga radije kupite obični jogurt, dodajte u njega med ili javorov sirup i ubacite još malo voća.
5. Piletina iz restorana
Kada želimo zdrave protein, često nam prvo na pamet padne piletina. Nutricionisti upozoravaju da jela od piletine u restoranima često sadrže velike količine maslaca i ulja s puno soli i pavlake. Takva jela mogu da sadrže i oko 1,250 kalorija.
Radije kod kuće pripremite ukusnu i zdravu piletinu lišenu nezdravih sastojaka.
6. Energetske pločice od žitarica
Ako su u žurbi ljudi često posežu za energetskim pločicama jer trebaju da ih nešto brzo zasiti.Takve pločice često sadrže preliv od čokolade ili jogurta i sadrže puno hemikalija i veštačkih zaslađivača.
Kao zamenu, bolje vam je da uzmete sveže voće ili orašaste plodove.
7. Vitaminska voda
Zvuči dobro, ako u samom imenu sadrži vitamine, zar ne? Većina vitaminskih voda na tržištu sadrži i do 31 gram ili osam čajnih kašika šećera. AKo vam je dosadno piti vodu iz česme, u vodu dodajte sodu, limun ili limetu da joj poboljšate ukus.
8. Maslac od kikirikija s niskim procentom masti
Maslac od kikirikija bogat je proteinima i kalorijama, pa bi neki mogli posegnuti za maslacem s manje masnoće.
Prirodni masni maslac od kikirikija je prema nutricionistima bolja opcija, jer ovaj drugi s manje masnoća sadrži više šećera kako bi se nadoknadio gubitak u ukusu.
9. Sirup od agave
Svi znaju da treba izbegavati unos previše šećera u organizam. Međutim, ako zamienite šećer sa proizvodima poput sirupa od agave, to bi moglo zadovoljiti vašu želju za slatkim, ali ne čini dobro za vaše zdravlje.Prirodni zaslađivači su još uviek šećeri sa sličnom omjerom kalorija kao i normalni šećer i med.
Ako želite regulisati šećer u krvi najbolje je da što više smanjite unos šećera.
10. Punozrnasti proizvodi
Većina ljudi misli da ako je proizvod od sedam semenki zdrav, onda onaj koji sadrži 12 semenki mora biti još zdraviji.
Ne baš. Punozrnasti proizvod znači samo da testenina ili hleb sadrže više semenki. Nema baš nikakve veze sa brašnom koje se koristi, a ako je reč o belom brašnu, znači da je lišeno većine nutritijenata.
Umesto toga potražite prizvode od integralnog brašna kako bi dobili što više vlakana i nutritinata.
(jutarnji.hr)
OVO SU USLOVI ZA MLADE ZA KREDIT ZA STAN: I studenti i nezaposleni mogu do nekretnine, evo kada sve počinje (foto)