Varjača ima mnogo više namena od mešanja hrane

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Mnogi kuhinjski predmeti su promenili svoj izgled tokom godina. Međutim, drvena varjača ima isti izgled, pa se one koje su koristile naše bake ne razlikuju od varjača koje mi danas koristimo.

Možda je izgled ostao isti, ali varjača ima i druge namene. Evo nekoliko primera:

- U slučajevima kada želite da pustite da para tokom kuvanja izlazi iz šerpe, između šerpe i poklopca stavite drvenu varjaču.

- Ako pripremate peciva u kalupu za mafine i potrebno je da testo utisnete u udubljenja, možete to učiniti i drškom varjače. Naravno, to ste mogli i prstima, ali je moguće da nokti ostave tragove, a i zašto biste prljali ruke bez potrebe.

- Drškom od varjače možete lako meriti koliko je tečnosti isparilo tokom kuvanja. Na primer, ako u receptu piše da se jelo kuva dok polovina tečnosti ne ispari, to ćete meriti tako što drškom na početku kuvanja izmerite količinu tečnosti i tu stavite gumicu ili označite na drugi način. Koliko je tečnosti isparilo proverite pomoću varjače upoređujući s početnom zabeleženom vrednošću.

- Varjačom možete i držati vrata od rerne odškrinuta u toku pečenja jela.

- Ovaj koristan kuhinjski pribor vam može biti od pomoći i da prilikom se kuvanja jela pena ne prolije iz šerpe i jelo ne iskipi.

- Ako pravite domaće testenine, drška od drvene varjače je odlično mesto za sušenje rezanaca. Samo je pospite brašnom i poređajte testeninu po njoj.

- Drškom od varjače možete proveriti i da li se ulje dovoljno zagrejalo. Samo umočite kraj drške u ulje, a ko se oko njega stvaraju mehurići, ulje je dovoljno zagrejano.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

6 genijalnih trikova s aluminijumskom folijom

Saveti za pranje i održavanje drvenih oklagija

Evo kako da očistite kuhinju korom od voća

Ovo su najprljaviji predmeti koje koristimo u kuhinji!

Kako spasiti presoljeno jelo