Na ovaj način će pripremljeno meso, riba i povrće biti aromatični i sočni

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

U stara vremena, marinade su se prvobitno koristile da produže rok trajanja mesu. Danas se pre svega koriste prilikom grilovanja kako bi namirnice bila ukusnije, mekše i sočnije.

Sam postupak mariniranja mediteranskim narodima poznat je više hiljada godina.

Pravilno mariniranje

Meso ili riba moraju da budu dobro prekriveni marinadom.

Sve stavite u kesu za zamrzavanje, zatvorite i rasporedite marinadu po namirnici. Ostavite u frižideru nekoliko sati.Ako povrće trebada se griluje, prvo ubrusom obrišite marinadu.

Kupovne ili domaće marinade?

U bolje opremljenim prodavnicama mogu da se nađu različite marinade, pa čak i marinirano meso. Kupovne marinade mogu da budu tečne ili u vidu praha.

Ali ako sami pravite marinadu, sigurniji ste da se u njoj ne nalaze veštačke arome, pojačivač ukusa ili veštačke boje.Evo i nekoliko osnovnih tipova marinada koje lako mozete da napravite kod kuće:

Marinade s uljem

Koristite samo ulje za prženje, nikako hladno ceđena ulja. Da biste postigli mediteransku notu dodajte začine kao sto su ruzmarin, timijan, beli luk ili kajenski biber.

Kisela marinada

Vino ili sirće sa začinima čine meso mekšim. Idealna je za divljač.

Slatka marinada

Sjedinite med, malo ulja, začinske biljke i malo soja sosa i dobili ste idealnu marinadu za živinsko meso.
marinada-meso.jpg
Shutterstock 


SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Marinada za piletinu ili govedinu

10 recepata za marinade za krmenadle (VIDEO)

6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli

7 najčešćih grešaka pri prženju piletine

Kako da pripremite savršen pomfrit