Začinite piletinu na italijanski način i servirajte je sa ukusnim prilogom od ukusnog letnjeg povrća!

Sastojci (za 4 osobe):

1 pile (1,6 kg)

1 limun

2 grančice žalfije

5 kašika maslinovog ulja
so, biber

2 komorača

600 g tikvica

200 g čeri-paradajza

3 paradajza

1 kašičica šećerabalzamiko sirće

1 čen belog luka

125 g instant palente

500 ml bujona

100 g sira maskarpone
naribani muskatni oraščić

Priprema:

Operite i osušite pile. Odvoite batake i krila. Presecite pile. Operite i osušite limun. Naribajte koru i iscedite sok. Operite i osušite žalfiju. Delove piletine premažite sa 4 kašike ulja, začinite pa pospite korom limuna. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Narežite komorač na ploške.

Narežite tikvicu na ploške. Očistite paradajz. Male prerežite, a velike nasecite na ploške. Pomešajte povrće pa začinite solju, biberom, šećerom, 1 kašikom ulja, sokom od limuna i sirćetom. Zajedno s izgnječenim belim lukom stavite na pleh. Na to stavite piletinu i žalfiju i pecite 40-45 minuta.

Skuvajte palentu u bujonu, umešajte maskarpone i začinite. Odvojte pileća prsa od kostiju. Poslužite zajedno s batacima i povrćem i (po želji) žalfijom. Odvojeno poslužite palentu.

Vreme pripreme: 105 minuta

Recepte piše: Marija Jakob

Sa sajta Lisa pročitajte i:

Idealno jelo za porodični ručak: pikantna piletina u bogatom sosu

Belo meso sa krompirom: gratinirana piletina u rerni

Saveti iskusnih domaćica: kako da najbrže odmrznete piletinu (VIDEO)

Bogata salata sa šampinjonima i piletinom

Piletina na tropski način: pileći ražnjići sa bananama