SICILIJANSKA PILETINA A LA TAORMINA: Pile pečeno u rerni sa prilogom od tikvica
Sastojci (za 4 osobe):
1 pile (1,6 kg)
1 limun
2 grančice žalfije
5 kašika maslinovog ulja
so, biber
2 komorača
600 g tikvica
200 g čeri-paradajza
3 paradajza
1 kašičica šećerabalzamiko sirće
1 čen belog luka
125 g instant palente
500 ml bujona
100 g sira maskarpone
naribani muskatni oraščić
Priprema:
Operite i osušite pile. Odvoite batake i krila. Presecite pile. Operite i osušite limun. Naribajte koru i iscedite sok. Operite i osušite žalfiju. Delove piletine premažite sa 4 kašike ulja, začinite pa pospite korom limuna. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Narežite komorač na ploške.
Narežite tikvicu na ploške. Očistite paradajz. Male prerežite, a velike nasecite na ploške. Pomešajte povrće pa začinite solju, biberom, šećerom, 1 kašikom ulja, sokom od limuna i sirćetom. Zajedno s izgnječenim belim lukom stavite na pleh. Na to stavite piletinu i žalfiju i pecite 40-45 minuta.
Skuvajte palentu u bujonu, umešajte maskarpone i začinite. Odvojte pileća prsa od kostiju. Poslužite zajedno s batacima i povrćem i (po želji) žalfijom. Odvojeno poslužite palentu.
Vreme pripreme: 105 minuta
Recepte piše: Marija Jakob
Sa sajta Lisa pročitajte i:
Idealno jelo za porodični ručak: pikantna piletina u bogatom sosu
Belo meso sa krompirom: gratinirana piletina u rerni
Saveti iskusnih domaćica: kako da najbrže odmrznete piletinu (VIDEO)
Bogata salata sa šampinjonima i piletinom
Piletina na tropski način: pileći ražnjići sa bananama
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti