SLANINICA NAŠA MILA: Naučnici objasnili zašto je toliko volimo
Stiglo je i naučno objašnjenje zašto volimo slaninu.
Kada se slanina zagreje, otapaju se masnoće, šećer i aminokiseline i stvaraju jedinstvenu hemijsku reakciju, iz koje se dobija oko 150 organskih sastojaka. Neverovatan miris koji se tom prilikom širi stimuliče čak i pljuvačne žlezde.
Tačno je, međutim i da slanina ne može da se svrsta u zdrave namirnice, jer je visokokalorična i prepuna zasićenih masti. Takođe, četiri šnita pančete mogu sadržati gotovo polovinu preporučene dnevne količine soli.
Takođe, tokom prženja, nitriti reaguju sa aminokiselinama i pretvaraju se u nitrosamine, koji su poznati kancerogeni.
Dakle, uprkos njenom fantastičnom ukusu, treba je tretirati kao povremenu poslasticu.
U priloženom videu možete pogledati još neke razloge zbog kojih je slaninica omiljena.
(Huffington post)
DO KRAJA MESECA OTVARAMO AUTO-PUT DO POŽEGE! Vučić: Niko nije ni mislio da ćemo stići da uradimo