Kao doručak uz kajganu, kao začin pasulju, kao divno meze uz mirisnu pogaču – slanina je namirnica koju gotovo svi vole

Stiglo je i naučno objašnjenje zašto volimo slaninu.

Kada se slanina zagreje, otapaju se masnoće, šećer i aminokiseline i stvaraju jedinstvenu hemijsku reakciju, iz koje se dobija oko 150 organskih sastojaka. Neverovatan miris koji se tom prilikom širi stimuliče čak i pljuvačne žlezde.

Tačno je, međutim i da slanina ne može da se svrsta u zdrave namirnice, jer je visokokalorična i prepuna zasićenih masti. Takođe, četiri šnita pančete mogu sadržati gotovo polovinu preporučene dnevne količine soli.

slanina-pecena-slanina-rerna-recept.jpg
Shutterstock 

Takođe, tokom prženja, nitriti reaguju sa aminokiselinama i pretvaraju se u nitrosamine, koji su poznati kancerogeni.
Dakle, uprkos njenom fantastičnom ukusu, treba je tretirati kao povremenu poslasticu.

U priloženom videu možete pogledati još neke razloge zbog kojih je slaninica omiljena.

(Huffington post)