Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa.rs

Od drevne postojbine u Kini do modernih plantaža u Kaliforniji, kajsija je ostala izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi. Ne propustite da ostavite bar jednu turu soka ove sezone.

Sok od kajsija je pun moćnih antioksidanata: beta-karoten pomaže u regulaciji nivoa holesterola i utiče na bolju elastičnost zidova arterija. Uz vitamin C, u ovom voću ima i likopena, premda ne u istoj količini kao u paradajzu, ali i u kajsijama taj sastojak opstaje uprkos kuvanju i čak postaje lakši za varenje.

Zahvaljujući visokom procentu šećera u kajsijama, u sok ne morate stavljati mnogo dodatnog šećera. Nudimo vam tri recepta pogodna za zimnicu.

Recept 1:

Sastojci:

5 kg kajsija
šećer (količina zavisi od toga koliko ćete sirupa dobiti)
50 g limuntusa
3l vode

Priprema:

Kajsije oljuštite, izvadite im koštice i izmiksujte ih ili propasirajte. Skuvajte 3 litre vode i ohladite. Prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Pokrijte posudu i ostavite je 24 sata da odstoji. Potom procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1 kg šećera, pa mešajte dok se šećer sasvim ne istopi. Sipajte u flaše i dobro zatvorite.

Recept 2:

Sastojci:

5 kg kajsija
1 kg šećera
1/2 l vode

Priprema:

Voće prokuvajte s vodom. Ispasirajte, dodajte šećer i nastavite da kuvate još 20 minuta. Vrelu tečnost sipajte u čiste suve flaše. Dobro zatvorite, pokrijte ćebetom i ostavite da se ohladi.

Recept 3:

Sastojci:

10 kg kajsija
3 kg šećera
3 limuntusa
5-7l vode.

Priprema:

Voće oljuštite i sameljite, pa dodajte šećer, limunutus i vodu. Stavite da se kuva i kad provri ostavite da vri 10 minuta. Za to vreme se izgubi pena. Vruć sok sipajte u vrele flaše i umotajte u ćebe da se postepeno hladi.
kajsije-sok-od-kajsija.jpg
Foto: Shutterstock


Sa sajta Lisa.rs pročitajte i:

Pijani kolač sa kajsijama i šerijem

Voćna torta od kajsija

Ledeni čaj od kajsija s tonikom

Ukusan i brz slatkiš: nepečena keks-torta s kajsijama

Tiramisu sa belom čokoladom i kajsijama