Iznenadićete se kada vidite koju hranu ne smete da skladištite u frižideru

Frižider je najbolje mesto za čuvanje svežih namirnica, posebno tokom leta.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je za neku hranu bolje da se skladišti na sobnoj temperaturi. Evo koje namirnice se ne čuvaju u hladnjaku:

Foto: Sutterstock

CRNI I BELI LUK

I crni i beli luk bi trebalo da držite podalje od frižidera. Ne samo da rizikujete da se neprijatni mirisi šire kroz frižider, već se može dogoditi i da ih druga hrana upije. Posebno, ako imate neke kolače ili tortu. Ni luku neće prijati. Ako ga ostavite u frižideru, može da pomodri.

hleb.jpg
Shutterstock 
Foto: Sutterstock

HLEB

Iako vam se možda čini da hlađenje ne može da našteti hlebu, istina je da se hleb brže isušuje u frižideru. Ako planirate da ga koristite posle nekoliko dana, može ga staviti u frižider, ali za duži vremenski period bolji izbor je da ga dobro umotate i stavite u zamrzivač.

paradajz.jpg
Profimedia 
Foto: Profimedia

PARADAJZ

Ukoliko držite paradajz u frižideru, rizikujete da izgubi svoju tvrdoću i svežinu i da postane mekan i bezukusan. Takođe, skratićete njegov rok trajanja.

profimedia0105243645.jpg
Profimedia 
Foto: Profimedia

KROMPIR

Niske temperature uzrokuju da se skrob u krompiru pretvara u šećer koji menja ukus krompira i čini ga krtim. Umesto frižidera, držite krompir u papirnoj kesi koja će omogućiti cirkulaciju vazduha. Obavezno kesu držite na mračnom i suvom mestu.

med.jpg
Shutterstock 
Foto: Sutterstock

MED
Ako držite med u frižideru, počeće da se kristalizuje i stvrdnuće se toliko da će biti teško da zabodete kašiku u teglu, a tek da ga namažete na hleb... Najbolje bi bilo da ga držite u tegli na tamnom i suvom mestu.