Za sve nostalgičare koji uživaju u kiselkastom ukusu najlepšeg džema iz detinjstva

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa.rs

Za sve nostalgičare koji uživaju u kiselkastom ukusu najlepšeg džema iz detinjstva, ovo će biti zanimljiv izlet i nova ideja za bogatu ovogodišnju zimnicu.

Sastojci:

1 kg šljiva

2 kisele jabuke

1 kg šećera

1 kašičica cimeta

1 kesica vanile

2 kašike limunovog soka

5 čaša vode

Priprema:

Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Probajte tako što ćete sipati malo na tacnu, pa ako ostaje trag kad se povuče varjačom, džem je kuvan. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji pa ostavite da se kuva još dva minuta.

Sklonite s vatre, napunite sterilisane, vruće tegle, zatvorite čvrsto i okrenite tegle naopačke. Neka ostanu na poklopcima sve dok se potpuno ne ohlade.

Izvor: Lisa

Sa sajta Lisa.rs pročitajte i:

Recepti naših baka: slatko i džem od belog bagrema

Mirišljavi džem od bresaka

Džem od egzotične voćne mešavine sa kajsijama

Tri saveta za dobar džem